Protesti protiv vojnih baza SAD nakon silovanja i ubistva Japanke

Foto: Nation of Change

Tokom vikenda su održani protesti protiv američkog vojnog prisustva u Japanu, a ministar odbrane te zemlje je podneo formalnu žalbu zbog najnovijeg slučaja silovanja i ubistva mlade Japanke od strane radnika američke vojne baze.

Gen Nakatani je posetio američku vazdušnu bazu “Kadena” u subotu, da formalno uputi žalbu zbog ovog zločina komandantu generalu Lorensu Nikolsonu.

Kenet Frenklin, 32-godišnji bivši marinac, uhapšen je od strane policije Okinave u četvrtak, a kasnije je priznao da je silovao i ubio Riua Šimabukuro, 20, koja se vodi kao nestala od kraja aprila.

Japanski zvaničnici, uključujući premijera Šinzo Abeu izrazili su ogorčenje zbog najnovijeg u nizu zločina, koji narušavaju američko-japanske odnose decenijama.

Vest o hapšenju izazvala je proteste širom Japana, koji su održani i tokom proteklog vikenda.

Demonstranti se žale na zločine koje je počinilo američko vojno osoblje nad lokalnim stanovništvom tokom više decenija, ali i ekološke štete koju nanose američke vojne baze u Japanu.

Slučajevi poput ovog se dešavaju u Japanu više od sedam decenija, ali je japanska vlada nemoćna, a američka vlada nevoljna da reši problem.

Kada je australijska državljanka silovana od strane američkog vojnika u Japanu 2002. godine, japanska vlada je čak pokušala i da zataška ceo slučaj, a žrtvi je bilo potrebno više od jedne decenije da japanska vlada prizna da se zločin uopšte desio.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.