Severna Koreja nastavlja razvoj nuklearnog programa pred rastućom pretnjom imperijalizma

09033856_xlSeverna Koreja je zvaničnicima SAD-a poslala pismo u kojem insistira na razvoju nuklearnog programa sa ciljem suočavanja sa imperijalističkim pretnjama.

„Severna Koreja  treba da ima na raspolaganju moćna ofanzivna sredstva koja predstavljaju stalnu opasnost po SAD, da bi mogla da se garantuje bezbednost zemlje i njenog naroda pred severnoameričkom nuklearnom pretnjom”, kaže se u pismu koje je severnokorejska misija pri UN-u poslala Ministarstvu spoljnjih poslova SAD-a.

Prema tvrnjama severnokorejskih diplomata, poruka sa datumom od 25. juna, ističe da je neprijateljska politika Bele kuće prema Pjongjangu pretvorena u „rutinu” i da će zbog toga severnokorejska vlada „nastaviti sa koracima za jačanje svojih nuklearnih kapaciteta za zastrašivanje i samoodbranu” uprkos međunarodnim pritiscima.

Ovo pismo je odgovor na osudu koju je Savet bezbednosti UN-a objavio protiv Severne Koreje, a tiče se ispaljivanje raketa srednjeg dometa koje kvalifikuje kao „ozbiljno kršenje” rezolucija ovoe međunarodne organizacije.

Uz Savet bezbednosti, Hvang Kjo-anh, premijer Južne Koreje i glavnog uporišta imperijalizma na poluostrvu, osudio je probe i nazvao dijalog sa Severnom Korejom „prevarantskim”.

Pjongjang je ispalio dva balistička projektila srednjeg dometa za koje se predpostavlja da imaju teoretski domet između 2,500 i 4,000 kilometara, a to uključuje bilo koji deo Južne Koreje i Japana, ali i američku teritoriju Guam na severozapadu Tihog okeana.

Odmah nakon probe, Severna Koreja je ponovila da neće napustiti svoj nuklearni program, a da SAD može očekivati nova lansiranja uprkos političkim pritiscima i ekonomskim sankcijama.

SAD su priznale da Severna Koreja ima nuklearni potencijal i upozorile da će postaviti nuklearne bombardere B-52 na južnokorejsku teritoriju ako bude došlo do povećanja tenzija.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.hispantv.com/noticias/coreas/279973/corea-norte-carta-eeuu-armas-nucleares

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.