Komisija brazilskog Senata utvrdila da je suspendovana predsednica nedužna

Predlaže se otkazivanje njenog opoziva

dilma-rousseffIstraga brazilskog Senata povodom optužbi na račun suspendovane predsednice Dilme Rusef došla je do zaključka da je ona nedužna po pitanju finansijske malverzacije. Tim nezavisnih revizora sastavljen od profesionalnih službenika Senata za budžet, objavilo je izveštaj od 224 strane u kojem se zaključuje da Rusef nije učestvovala u manipulaciji budžeta.

Izveštaj takođe navodi da nema razloga da se nastavi sa opozivom suspendovane predsednice. Zaključuje se da krivica za odlaganje isplate sredstava državnoj banci Banko do Brazil (Banco do Brasil) nije Rusefova, a to je bio jedan od glavnih orgumenata da se opravda njeno uklanjanje sa funkcije budući da je taj potez prekršio fiskalna pravila Brazila.

Iako je tim lišio Rusefovu odgovornosti za četvrti predsednički dekret o budžetu (objašnjavajući da on nije imao uticaja na fiskalnu politiku, pa time nije bio ilegalan), došao je do zaključka da su tri prethodna dekreta iz 2015. godine pustila u opticaj kredite bez odobrenja Kongresa.

Komisija Senata za opoziv ima 72 sata da analizira ovaj izveštaj, a ovo telo že otpočeti razgovore sa analitičarima 5. jula. Senatori međutim, nisu u obavezi da ispune zaključke izveštaja na suđenju koje će se održati u avgustu.

Rusef je više puta navela da je ona žrtva zavere ekstremne desnice tvrdeći da oni „žele da dođu na vlast prečicom, a ne putem izbora za koji smo se svi borili”. Ona je obećala da će sazvati izbore ako ne dođe do njenog opoziva i bude vraćena na poziciju predsednika države.

Ako bude oslobođena optužbi na suđenju u avgustu, imaće mandat do kraja 2018. godine. Ona je zatražila referendum o održanju prevremenih izbora ako bude bila vraćena na svoju prethodnu funkciju.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.sott.net/article/321086-Brazilian-Senate-finds-suspended-President-Dilma-Rousseff-innocent

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.