Mugabe besan na Afričku uniju zbog povratka Maroka u članstvo organizacije!

Foto: AP

Afrička unija odlučila je da dozvoli Maroku da ponovo postane punopravni član ove organizacije, nakon 33 godine odsustva, bez obzira na jak otpor nekih država članica zbog statusa Zapadne Sahare koju je Maroko okupirao.1

Među onima koji su najužasnutiji ovom odlukom je i predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, koji je odmah po usvajanju ovog predloga napao afričke lidere, rekavši da nemaju principe.2

Za povratak Maroka u AU glasalo je 39 od 54 članica ove organizacije, tokom 28. redovnog samita Unije u Adis Abebi, u ponedeljak.

Međutim, Zimbabve, Mozambik, Južna Afrika, Namibija, Bocvana i Alžir su bili protiv ovog poteza, navodeći da Maroko nastavlja okupaciju Zapadne Sahare.

Po dolasku u Harare u utorak, predsednik Mugabe je rekao novinarima da većina afričkih lidera ne poseduje ideološko uzemljenje. „Mislim da je problem u nedostatku ideologije“, izjavio je predsednik Mugabe, rekavši da je razočaran ishodom samita.

„Oni (afrički lideri) nemaju isto revolucionarno iskustvo kao neki od nas i oslanjaju se na svoje dojučerašnje kolonizatore. Mi ćemo se i dalje boriti protiv okupacije Zapadne Sahare“, dodao je on.

Maroko je okupirao Zapadnu Saharu 1975. godine, nakon čega je izbačen iz tadašnje Organizacije afričkog jedinstva (OAJ), zbog kršenja temeljnih vrednosti i principa bloka.

Međutim, tek što je pre nekoliko dana Maroko primljen u članstvo AU, zamenik ministra spoljnih poslova Naser Bourita saopštio je da „nikada neće priznati“ nezavisnost Zapadne Sahare.3

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.aljazeera.com/news/2017/01/morocco-rejoins-african-union-33-years-170131084926023.html  

  2.  https://www.africanglobe.net/africa/president-mugabe-blasts-african-union-readmitting-morocco/  

  3.  http://www.aljazeera.com/news/2017/02/morocco-recognise-sahara-deputy-fm-170205181645379.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.