Burkina Faso definitivno izbacuje Monsantov pamuk iz upotrebe

Foto: AFP

Krajem septembra prošle godine definitivno je raskinut ugovor između Monsanta i proizvođača pamuka u Burkini Faso. Ovu vest potvrđuje predstavnik Monsanta za Zapadnu Afriku Dulaj Traore, koji je, kako kaže, lično potpisao raskid ugovora između njegovog kabineta i Monsanta. Kao razlog navodi se najava početkom septembra da će firmu otkupiti nemačka grupa Bajer, ali i činjenica da je kvalitet pamuka znatno opao otkad se upotrebljavaju Monsantova genetski modifikovana semena.

Proizvođači pamuka u Burkini Faso dočekali su 2009. godine Monsanto sa velikim oduševljenjem, jer im je, kako kažu, trebalo mnogo manje truda i pesticida za uzgoj. Međutim, već prilikom prvih žetvi uočena je drastična razlika u kvalitetu pamuka. Pamuk Burkine Faso izgubio je najdragoceniju osobinu: dužinu vlakna. Genetski modifikovan Monsantov pamuk ima znatno kraća vlakna od prirodnog, što je na tržištu prouzrokovalo pad cene pamuka iz Burkine Faso.

Ovaj ekonomski fijasko počinje ozbiljno da se oseća 2012, kada se Burkina Faso, inače poznata po kvalitetu pamuka, našla daleko iza drugih zemalja Zapadne Afrike na svetskom tržištu. Monsanto je obećao da će poraditi na svom semenu, no bez znatnih rezultata, a proizvođači pamuka su, pak, sa svoje strane počeli iz godine u godinu da smanjuju površine obradive zemlje zasađene Monsanto semenom, da bi prošle godine definitivno izdali naređenje svim zemljoradnicima da prekinu sa upotrebom genetski modifikovanog semena i pređu na konvencionalno.

Već prve žetve pokazale su se kao vrlo uspešne, a proizvođači pamuka očekuju porast žetve za 25% u 2017. godini sa u proseku 700.000 tona u najavi.

Tekstilne kompanije Burkine Faso zahtevale su od Monsanta odštetu u iznosu od 74 miliona evra za pretrpljene gubitke. Monsanto pak odbija da prizna greške i nedostatke i tvrdi da je loš kvalitet pamuka posledica loše upotrebe semena. U svakom slučaju ovo je veliki udarac za Monsanto, koji je Burkinu Faso hteo da predstavi kao primer uspešnog poslovanja i time privuče druge zemlje Zapadne Afrike da i one pređu na uzgoj pamuka iz genetski modifikovanog semena.

 

http://www.jeuneafrique.com/mag/361768/economie/burkina-faso-monsanto-plie-bagage/

http://sain-et-naturel.com/burkina-faso-monsanto-plie-bagage.html

https://www.youtube.com/watch?v=EGA3rHoRPds&t=60s

http://positivr.fr/ogm-coton-monsanto-burkina-faso/

http://www.sofitex.bf/actu/evenement.php?num=19

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.