Makedonska policija uvodi gumene metke

Cylindrical_rubber_bulletMakedonski je parlament u ponedjeljak izglasao novi Zakon o policiji. Osnovne izmjene zakona tiču se širenja spektra dostupnih legitimnih sredstava u policijskom djelovanju, odnosno svojevrsne militarizacije policije. Naime, novim zakonom je policiji omogućeno korištenje gumenih metaka, šok bombi i elektrošokera pri suzbijanju prosvjednika koji “ugrožavaju javni red i mir i ne razilaze se na zahtjev policije”.

Policija je dvjema ciničnim primjedbama prokomentirala i legitimirala izmjene zakona. Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Zemri Kamili umirio je javnost riječima da će policajci biti instruirani da gađaju prosvjednike u donje ekstremitete kako bi se izbjegle ozbiljnije ozljede. A u objašnjenju razloga promjene zakona ministarstvo je u dopisu parlamentu naznačilo da se zapravo sva ta sredstva već i koriste, ali da je ipak “nužno i značajno” zakonski kodificirati ovaj aspekt policijskog djelovanja.

No, izmjena zakona zapravo je “nužan i značajan” odgovor na političku destabilizaciju zemlje uzrokovanu što sukobima među političkom elitom, što snažnim pritiscima odozdo. Afera oko pokušaja puča i prisluškivanja i dalje trese zemlju, a masovni i uspješni prosvjedi i blokade studenata i radnika honoraraca posljednjih mjeseci ukazuju na drugi tip pukotina u poretku.

Tekst je preuzet sa regionalnog portala Bilten

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Dozvola za gumene metke”, http://www.bilten.org/?p=5183#

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.