Bivši lider Pink Floyd-a izvređao Bon Džovija zbog nastupa u Izraelu

Foto: Kevin Mazur/WireImage/Getty, Gilbert Carrasquillo/FilmMagic/Getty

Rodžer Voters, bivši frontmen grupe Pink Floyd, uputio je veoma oštre reči rok zvezdi Džon Bon Džoviju pred njegov koncert u Tel Avivu 3. oktobra.

“Ti stojiš rame uz rame sa doseljenikom koji je spalio bebu”, napisao je Voters u otvorenom pismu upućenom američkom rokeru koje je podiglo prašinu u američkim i izraelskim medijima. “Mrtvi ne mogu da te podsete na zločine koje ignorišeš.”

Rodžers je glasnogovornik pokreta BDS (Boycott, Sanctions and Divestment) – pro-palestinske kampanje koja podstiče na embargo ekonomskih i kulturnih izvoza Izraela, i podizanja političkog i ekonomskog pritiska na Izrael u pokušaju da se okonča izraelska okupacija Zapadne obale.

Ovo nije prvi slučaj da bivši lider grupe Pink Floyd javno kritikuje i napada umetnike zbog njihovog odbijanja da bojkotuju nastupe u Izraelu.

Među onima koji su bili predmet javnih kritika ovog muzičara nalaze se Rihana, Džastin Timberlejk, Skarlet Johanson, Madona, Kanje Vest, Natali Portman, Ričard Gir itd…

Pokret BDS je uticao i na najveći rege festival u Evropi “Rototom Sunsplash” da ukloni američkog izvođača jevrejskog porekla Matisjahu-a sa lajn apa, ali su nakon pritisaka od evropskih pro-izraelskih NVO, organizatori ipak promenili odluku i dozvolili američkom muzičaru da učestvuje.

Matisjahu je, navodno, pružio direktnu podršku izraelskoj vladi, što ga je dovelo u sukob sa BDS članovima.

U Rodžersovom pismu Bon Džoviju se, između ostalog, kaže:

“Stojiš rame uz rame sa mornarima koji su granatirali dečake na plaži, sa snajperistom koji je ubio dete u zelenoj košulji, sa vojnikom koji je ispraznio šaržer u 13-godišnju devojčicu, sa ministrom pravde koji je pozvao na genocid…”

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.