Venecuela povećava minimalac za 30%

maduro_sidor2Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je najavio povećanje minimalnih zarada za radnike od 30%. Odluka će stupiti na snagu 1. novembra i čini 30. povećanje minimalca u proteklih 15 godina.

U proteklih godinu dana, minimalac se udvostručio, tj. porastao više od stope inflacije. Po rečima predsednika Madura, u kapitalističkom i liberalnom periodu kada bi inflacija premašila 100% nije bilo povećanje minimalaca.

Maduro je ovu meru saopštio u govoru u postrojenju fabrike za preradu čelika Sidor, najvećem čeličnom preduzeću u zemlji. Ovu firmu je prethodna vlast predvođena Rafaelom Kalderom privatizovala 1997. godine, a potom ju je Ugo Čavez navionalizovao 2008. godine. Radnici su dočekali predsednika ovacijama.

Predsednik je u svom govoru kritikovao privatizacije prethodnih vlasti kao i monetarnu politiku koju nameće Međunarodni monetarni fond. Osvrnuo se na razgovor predsednika venecuelanskog najvećeg proizvođača piva sa profesorom ekonomije sa Harvarda koji su izrazili želju za ostvarivanjem regulacije fiskalnog plana za Venecuelu kreditima MMF-a i Svetske banke.

„U Venecueli nemamo opoziciju, već kontrarevoluciju. Oni se bave zaverom. Oni su protiv ustava i zato ih možete videti kako pregovaraju sa Međunarodnim monetarnim fondom.”

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Venezuelan-President-Announces-30-Minimum-Wage-Increase-20151015-0040.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.