Vazdušni udari SAD-a na Irak i Siriju do sada ubili 1500 civila

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Koalicija predvođena SAD-om je u periodu od protekle dve godine ubila 1,500 civila tokom intervencije u Iraku i Siriji. Predstavnik vojske SAD-a je u utorak izjavio da postoji mogućnost da su vazdušni napadi na Islamsku državu u Siriji doveli do civilnih žrtava u makar tri navrata u toku protekle nedelje, prenosi teleSur.

„Ukupno tri napada u proteklih šest dana na ciljeve ID-a u Siriji mogu biti uzrok civilnih žrtava”, kaže se u saopštenju Centralne komande SAD-a. „U udaru na metu ID-a 7. septembra u blizini Dajz Az Zavra u Siriji, vozilo koje je delovalo kao civilno je ušlo u oblast mete kada je oružje ispaljeno sa aviona”, dodaje se u saopštenju.

Napad na ID 10. septembra u blizini Rake, takođe je mogao uzrokovati civilne žrtve.

Treći napad u ponedeljak, mogao je uzrokovati smrt i povrede civila kada je „civilno vozilo ušlo u oblast mete nakon što je oružje ispaljeno sa aviona”.

Iako saopštenje za štampu nije navelo broj žrtava, grupa Ervars (Airwars) koja se bavi nadzorom konflikta, sastavila je izveštaj u kojem se navodi da je makar šest osoba poginulo u vazdušnom napadu na Raku 10. septembra.

Proteklog meseca, Ervars je izvestio da je verovatno makar 1,500 osoba u vazdušnim napadima SAD-a u protekle dve godine kako u Sriji tako i u Iraku. SAD je sa saveznicima sprovela više od 14,300 vazdušnih udara u tom periodu, a priznali su samo delić broja ubijenih civila.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.