Kina i SAD razmenile oštre reči na sastanku na Aljasci

Frederic J. BROWN / POOL / AFP

Delegacije Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine održale su na Aljasci u gradu Enkoridžu prvi sastanak od stupanja Bajdenove administracije na vlast.1

Kinesku delegaciju predstavljali su ministar spoljnih poslova Vang Ji i direktor centralne komisije za spoljne poslove Jang Džiči, dok su američku delegaciju predstavljali državni sekretar Antoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost Džejk Salivan.2

Kakav će biti ton na prvom sastanku bilo je nagovešteno već dan pre samog sastanka, pošto su Sjedinjene Američke Države uvele nove sankcije Kini i time praktično pripremili teren za stvaranje novih sukoba.Ukoliko sankcije pred sam sastanak nisu bile dovoljne da ukažu da neće biti dijaloga koji treba da spusti tenzije koje mogu dovesti do novog hladnog rata, delegacija SAD je to potvrdila u svom uvodnom izlaganju.

“Razgovaraćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog akcija Kine, uključujući u Šinđangu, Hong Kongu, Tajvanu, o kibernetičkim napadima na Sjedinjene Države i ekonomskoj prisili koju sprovodite prema našim saveznicima. Svaka od ovih radnji ugrožava poredak zasnovan na pravilima koji održava globalnu stabilnost. Zbog toga oni nisu samo unutrašnja pitanja, stoga osećamo obavezu da danas pokrenemo ova pitanja”, izjavio je Blinken i dodao: “Rekao sam da će odnosi Sjedinjenih Država sa Kinom biti konkurentni tamo gde treba, kolaborativni tamo gde mogu biti, protivnički tamo gde moraju biti.”3

“Sekretar Blinken je pokrenuo teme koje zabrinjavaju, od ekonomske i vojne prisile do napada na osnovne vrednosti, o kojima ćemo razgovarati sa vama danas a i u danima pred nama. To ćemo učiniti iskreno, direktno i sa jasnoćom. To su brige koje su na umu celokupnog američkog naroda, ali i šire od toga. Svaku od ovih briga čuli smo iz celog sveta – od naših saveznika i partnera do šire međunarodne zajednice tokom intenzivnih konsultacija koje smo preduzeli u poslednja dva meseca”, dodao je Salivan.

Odgovor delegata NR Kine na početku se sastojao od kratkog osvrta na tehnološke i ekonomske uspehe, posebno u borbi protiv siromaštava, na dominantnu pobedu nad koronavirusom i na buduće planove. Potom su kineski delegati prihvatili konfrontirajući ton koji im je nametnula američka strana.

“Ratove koji su rezultirali ogromnim žrtvama pokrenule su neke druge zemlje a ne mi. Svrha naše međunarodne diplomatije je da Kina i druge zemlje prate put mirnog razvoja. Ne verujemo u invaziju ili rušenje drugih režima na razne načine ili masakr nad ljudima drugih zemalja, jer bi sve to samo izazvalo previranja i nestabilnost u svetu. I na kraju krajeva, slični scenariji neće poslužiti ni Sjedinjenim Državama”, rekao je Jang.

“Stoga verujemo da je važno da Sjedinjene Države promene svoj imidž i da prestanu da nameću svoje viđenje demokratije u ostatku sveta. Mnogi ljudi u Sjedinjenim Državama zapravo nemaju puno poverenja u demokratiju Sjedinjenih Država i imaju različita gledišta u vezi sa vladom Sjedinjenih Država. U Kini, prema anketama, lideri Kine imaju široku podršku kineskog naroda. Nijedan pokušaj blaćenja kineskog socijalnog sistema ne bi nigde stigao. Činjenice su pokazale da bi takva praksa samo dovela kineski narod da se bliže okuplja oko Komunističke partije Kine i stabilno radi na ciljevima koje smo postavili”, dodao je direktor centralne komisije za spoljne poslove.

“Sjedinjene Države ne predstavljaju međunarodno javno mnjenje, a to ne predstavlja ni zapadni svet. Bez obzira da li se gleda na osnovu kriterijuma broja stanovnika ili trendovima u svetu, zapadni svet ne predstavlja globalno javno mnjenje. Dakle, nadamo se da kada govorimo o univerzalnim vrednostima ili međunarodnom javnom mnjenju, nadamo se da će američka strana razmisliti da li ima potporu kada govori te stvari, jer SAD ne predstavljaju svet. Predstavljaju samo vladu Sjedinjenih Država. Mislim da pretežna većina zemalja u svetu ne bi prihvatila vrednosti koje zagovaraju Sjedinjene Države niti da smatraju da mišljenje Sjedinjenih Država može predstavljati međunarodno javno mnjenje”, zaključio je Jang.

 

 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.theguardian.com/world/2021/mar/19/us-china-talks-alaska-biden-blinken-sullivan-wang  

  2. https://news.cgtn.com/news/2021-03-19/First-session-of-China-U-S-talks-in-Alaska-concludes-YKnP3QNxEQ/index.html  

  3. https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/US-China-tensions/How-it-happened-Transcript-of-the-US-China-opening-remarks-in-Alaska  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.