Kineska narodnooslobodilačka armija proterala američki razarač koji je ušao u kineske teritorijalne vode!

Foto: China Military Online

Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) proterala je u četvrtak američki razarač kada je prešao u kineske teritorijalne vode kod Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru.1 

Bez odobrenja kineske vlade, razarač USS Milius u četvrtak je izvršio ilegalni upad u kineske teritorijalne vode kod ostrva Siša, sabotirajući mir i stabilnost u Južnom kineskom moru, rekao je stariji pukovnik Tian Junli.

Komanda PLA organizovala je pomorske i vazdušne snage, pratila, nadgledala i upozoravala američki ratni brod u skladu sa zakonom, rekao je Tian.

Krajem februara, američki špijunski avion P-8A poveo je grupu američkih novinara u blisku izviđačku operaciju iznad Južnog kineskog mora, tokom koje je bio upozoren od strane borbenog aviona PLA kada se približio kineskom vazdušnom prostoru oko Paracelskih ostrva.

Ovaj najnoviji napad američkog ratnog broda i medijska turneja P-8A su kombinovani potez koji ima za cilj da razglasi „kinesku pretnju“ u Južnom kineskom moru i baca blato na Kinu, rekao je Song.

Sa vojne tačke gledišta, ove vrste bliskih izviđačkih operacija se takođe sprovode sa taktičkim razmatranjem u pripremi za potencijalni vojni sukob, upozorio je ekspert.2 

 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aljazeera.com/news/2023/3/23/china-warns-away-a-us-warship-in-south-china-sea  

  2. https://www.globaltimes.cn/page/202303/1287822.shtml  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.