Rusija se neće vratiti u Savet Evrope!

Foto: Sergei Fadeichev/TASS

Rusija je tokom prošle godine shvatila da je njena odluka da napusti Savet Evrope bila ispravna stvar i da se neće vraćati u ovu organizaciju u budućnosti, rekao je visoki ruski diplomata.

Direktor Odeljenja za evropsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Nikolaj Kobrinec rekao je: „Protekla godina nam je pokazala da smo napravili pravi izbor [da napustimo Savet Evrope]. Naš ‘razvod’ sa Strazburom nije hir, to je dobro smišljena odluka za koju je trebalo nekoliko godina da sazre. Današnji Savet Evrope je daleko od onoga što je bio 1996. Dvostruki standardi, licemerje i rusofobija su sada njene karakteristične crte. Jasno je da su nam se sa Savetom Evrope ove vrste putevi razdvojili”.

Prema njegovim rečima, Zapad je tu organizaciju pretvorio u svoj ideološki dodatak i iskoristio je da „nametne svoje sumnjive „progresivističke“ vrednosti” Rusiji i da izvrši pritisak na njenu vladu i narod.

„Stranica je okrenuta. Nema za čim žaliti“, dodao je ruski diplomata. On je rekao da Rusija neće ukaljati svoju 26 godina dugu istoriju kao članica Saveta Evrope.

“Bilo je mnogo korisnih stvari, posebno za razvoj ruskog zakonodavstva. Ali ovo poglavlje je sada zatvoreno”, rekao je Kobrinec.

Rusija se povukla iz Saveta Evrope u martu 2022. godine.1 

 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/politics/1593769  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.