Rusija radi na zakonu koji zabranjuje izjednačavanje i SSSR-a sa nacističkom Nemačkom

TASS

U Rusiji zakonodavac planira da učini kažnjivim izjedančavanje Sovjetske armije i Staljina sa nacistima i vođom nacističke Nemačke Adolfom Hitlerom.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da se sastavi predlog zakona nakon sastanka Predsedničkog saveta za kulturu i umetnost u oktobru 2020. Protivnici zakona kritikovali su ga zbog kršenja slobode govora. Međutim, zakonodavci tvrde da se ne radi o suzbijanju onoga što ljudi kažu, već o sprečavanju revizije istorije i prepoznavanju ruskog doprinosa slamanju Hitlerove Nemačke.

„Sovjetska vojska je oslobodilačka, a samim tim je i dobročinitelj Evrope“, rekla je u izjavi Elena Iampolskaia, predsedavajuća Komiteta za kulturu. “Moguće je i potrebno razgovarati o bilo kojim konkretnim situacijama, činjenicama, dokumentima. Samo ne zaboravljajući da su Sovjetski Savez i ruski narod dali najveći doprinos u borbi protiv univerzalnog zla nacizma. Mogu li detalji diskreditovati celinu? Nikad. Dobro ostaje dobro, zlo ostaje zlo”, dodala je Iampolskaia u izjavi.

Sovjetska vojska je takođe bila odgovorna za oslobađanje Varšave, Krakova i Aušvica, najzloglasnijeg nacističkog koncentracionog logora u kojem je ubijeno više od milion ljudi.1

Putin već godinama pokušava da spreči kritike na račun sovjetskog učešća tokom Drugog svetskog rata kao i istorijsku reviziju. 2014. godine potpisao je zakon kojim je negiranje uloge Sovjetskog Saveza u borbi protiv nacizma postalo krivično delo za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora.

„Naša je dužnost zalagati se za istinu o pobedi; ako ne, šta ćemo reći svojoj deci ako se laž poput bolesti širi svetom? Putin je rekao u govoru u januaru 2020.”Moramo uporediti činjenice sa nečuvenim lažima i pokušajima iskrivljavanja istorije. Ovo delo je naša dužnost kao zemlje pobednice i naša odgovornost prema budućim generacijama.”

Predlog zakona, koji je objavljen u arhivi Državne dume u sredu, a koji predviđa kazne za davanje pogrdnih izjava o ulozi Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu i zabranjuje javno poređenje akcija Crvene armije i vođa SSSR-a sa nacističkim liderima, a što obuhvata društvene mreže i internet u celosti.

Autori zakona rekli su da je cilj bio postaviti zakonsku barijeru između očiglednih uvreda naših dedova i pradedova, i da se sačuva javni prostor za istorijska istraživanja i naučne rasprave.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.newsweek.com/putin-looks-make-equating-stalin-ussr-hitler-nazi-germany-illegal-1589302?fbclid=IwAR3DU1ddFh7OHnNf7MtpmqRD3ORDhSwNlWZpYNqiwQPwzIvAxSd16JfYuK8  

  2. https://www.fr24news.com/a/2021/05/putin-seeks-to-make-it-illegal-to-equate-stalin-and-the-ussr-with-hitler-and-nazi-germany-fr.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.