Kuba šalje vakcine protiv koronavirusa u Vijetnam dok se bori protiv epidemije kod kuće

Twitter/ @DiazCanelB

Zvanična Havana će isporučiti Vijetnamu velike količine svoje domaće vakcine “Abdala” protiv virusa KOVID-19, uprkos tome što se bore da suzbiju epidemiju i na samoj Kubi.

Kubanska vlada će takođe do kraja godine preneti tehnologiju za proizvodnju vakcine u zemlje jugoistočne Azije, saopštilo je danas vijetnamsko ministarstvo zdravlja. Nakon što je uspešno suzbijao širenje bolesti tokom većeg dela pandemije, Vijetnam se trenutno bori da obuzda najači talas koronavirusa do sada. Povećan broj infekcija i smrtnih slučajeva povećavaju pritisak na vlast da ubrza vakcinaciju.

Tokom razgovora između dvojice lidera Nguen Ksuan Puka i Migela Dias-Kanela, kubanski predsednik zahvalio je svom kolegi na 12.000 tona vijetnamskog pirinča koje je azijska zemlja poslala da pomogne Kubi u borbi protiv posledica pandemije KOVID-19.1

“Kuba će poslati veliki broj doza vakcina “Abdala” i tim tehnologa i doktora u Vijetnam da podrži transfer tehnologije do kraja ove godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Kuba je u poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja u junu saopštila da je njena trostruka vakcina Abdala bila 92,28% efikasna protiv koronavirusa. 

Trenutno na Kubi ima gotovo 50.000 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom.

Vijetnam je do sad obezbedio  više od 23 miliona doza vakcina protiv KOVID-19 i očekuje da će u četvrtom kvartalu ove godine primiti najmanje 50 miliona doza, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Vijetnamski program vakcinacije, koji je počeo u martu, još je u ranoj fazi sa samo 1,9% od 98 miliona ljudi u zemlji koji su potpuno vakcinisani – što je jedna od najnižih stopa u regionu.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.telesurenglish.net/news/Cuba-To-Send-Its-Abdala-Vaccines-to-Vietnam-20210824-0017.html  

  2. https://www.newsamericasnow.com/caribbean-news-now-cuba-news-cuba-to-send-vaccines-to-vietnam/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.