Uz pomoć Rusije Srbija gradi centar za nuklearne tehnologije

Anastasia Baraj

U Srbiji će se graditi centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova. U saradnji sa ruskom državnom korporacijom Rosatom Srbija se vraća u društvo evropskih država koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija.

Vlada Republike Srbije i Državna korporacija Rosatom potpisale su juče Generalni okvirni sporazum o izgradnji centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća, koje će realizovati ovaj projekat na teritoriji Srbije.

Sporazume su potpisali ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik “Rosatom Overseas” Jevgenij Pakermanov.1

Na osnovu potpisanih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će se izgraditi centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa kao i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.

Ministar Popović je istakao da je ovo istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije. Potpisani sporazumi vraćaju našu zemlju na mapu evropskih država koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija. To će podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja. Prema njegovim rečima, potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

Generalni direktor Državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačev izrazio je zadovoljstvo time što su zajedno sa srpskim partnerima određeni konkretni koraci. Definisani su i preliminarni rokovi realizacije projekta, u kojem će biti primenjene inovacione ruske nuklearne tehnologije. Kako je najavio, početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je već u 2022. godini.

Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu će građanima Republike Srbije učiniti pristupačnim visokotehnološke medicinske tretmane. Oni će biti usmerena, pre svega, na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima.

Budući centar daće značajan doprinos razvoju Srbije. U njemu će se primenjivati najnaprednije tehnologije, kao što su proizvodnja radioizotopa, koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, kao i legiranog silicijuma za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka, naveo je Lihačev.

Projekat gradnje i uspostavljanje centra za nuklearne tehnologije realizovaće se se u okviru Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije, potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/serbia-russia-sign-agreement-to-build-centre-for-nuclear-technologies/  

  2. https://energijabalkana.net/u-saradnji-sa-rosatomom-srbija-gradi-centar-za-nuklearne-tehnologije/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.