DNRK: Prošli su dani kada su SAD vladale!

Foto: KCNA/Arhiva

Najveća opasnost sa kojom se svet sada suočava je drskost i samovolja Sjedinjenih Država i njenih vazala koji potresaju suštinsku međunarodnu mir i stabilnost.

Jednostrani i nepravedni hladnoratovski mentalitet SAD i njihova blokovska spoljna politika čine da se struktura međunarodnih odnosa transformiše u strukturu novog hladnog rata, da se zaoštravaju političko-vojne situacije svakim danom i da nastavljaju da se rađaju novi problemi u raznim delovima sveta.

U retrospektivi, izbijanje dva svetska rata, koji su doneli strašne nesreće i bolne gubitke, potiče od pohlepe imperijalizma, a ratovi u prošlom veku, i veliki i mali, vezani su, bez izuzetka, za poteze imperijalista da se mešaju u unutrašnje poslove drugih.

Konkretno, vazdušni napad NATO-a na Jugoslaviju krajem prošlog veka poslužio je kao prilika da se razotkriju razmere licemerja SAD i Zapada u njihovom mnogo hvaljenom globalnom miru i stabilnosti, teritorijalnom integritetu i očuvanju suvereniteta kao i da se razotkrije ko je pravi razarač međunarodnog mira i stabilnosti.

Rat u Iraku, Avganistanu i druge „obojene revolucije“ koje su donele tragedije 21. veka jasno potkrepljuju činjenicu da bi SAD i Zapad pronašli svoju politiku hegemonije bilo poštenim ili nepoštenim sredstvima.

Trenutni međunarodni poredak je takav da je sejanje semena razdora u svakom regionu i zemlji u kojoj intervenišu SAD i da se odnosi između država pogoršavaju postao nepromenljiv zakon.

Osnovni uzrok ukrajinske krize takođe leži u drskosti i samovolji SAD koje su se držale jednostranih sankcija i pritisaka, dok su težile samo globalnoj hegemoniji i vojnoj nadmoći ne obazirući se na legitimni zahtev Rusije za njenom bezbednošću.

Ne komentarišu bez razloga međunarodni mediji i stručnjaci da ukrajinskoj krizi doprinosi neravnoteža snaga u Evropi zbog jednostranog širenja NATO-a i njegove pretnje, kao i ozbiljne pretnje nacionalnoj bezbednosti Rusije.

SAD ulepšavaju svoje mešanje u unutrašnje poslove drugih kao „pravedne“ za mir i stabilnost sveta, ali osuđuju bez dobrog razloga mere samoodbrane koje druge zemlje preduzimaju da osiguraju sopstvenu nacionalnu bezbednost kao „nepravdu“ i „ provokacije” – to je samo arogancija u američkom stilu i pokazatelj njihovih dvostrukih standarda.

Prošli su dani kada su SAD vladale.

SAD, gledajući kroz trend sadašnjeg vremena, više ne bi trebalo da pribegavaju bezobrazluku i samovolji koji remete međunarodni mir i stabilnost.

 

Ri Đi Song: SAD ne bi trebalo da remete suštinsku međunarodnu mir i stabilnost
Ministarstvo inostranih poslova DNRK
2022.2.26.

Izvor: Društvo prijateljstva sa Korejom – Srbija

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.