Rusija oštro napala Izrael u saopštenju; pozvala izraelskog ambasadora na razgovor!

Rusija oštro napala Izrael u saopštenju; pozvala izraelskog ambasadora na razgovor!
Foto: Kirill Kudryavtsev/Pool/AFP

Nakon što je Izrael glasao za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, izraelski ministar spoljnih poslova, Jair Lapid, nazvao je rusku intervenciju u Ukrajini „neopravdanom“ i optužio Rusiju za „ratne zločine“.1

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odmah je odreagovalo i optužilo Lapida za „antiruski napad“, nakon čega je izraelski ambasador u Moskvi, Aleksandar Ben Zvi, pozvan na razgovor.

U saopštenju Ministarstva kaže se da „postoje nastojanja da se situacijom u Ukrajini odvuče pažnja sa najdužeg nerešenog konflikta – palestinsko-izrealskog“. Takođe se optužuje Izrael za „ilegalnu okupaciju i postepenu aneksiju palestinskih teritorija“.

Zaključuje se da se „najduža okupacija u periodu posle Drugog svetskog rata odvija uz prećutnu podršku zapadnih sila i konkretnu podršku SAD“.2

Izrael je do nedavno bio oprezan sa osudama Rusije, kako bi zadržao prećutnu dozvolu Moskve da sprovodi vazdušne napade na mete u Siriji koje naziva  „proiranskim“. Nakon oštrog tona u saopštenju Mosve, zvanični Tel Aviv nije se još oglasio.

 


  1. https://www.timesofisrael.com/russia-summons-israeli-envoy-for-dressing-down-after-lapids-anti-russian-attack/  

  2. https://www.timesofisrael.com/russia-hits-out-at-lapid-for-backing-its-suspension-from-un-rights-council/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.