Izraelci se bore u redovima ukrajinske vojske

Screencapture

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama u nedelju pokazuju nekoliko Izraelaca koji se bore sa ukrajinskim snagama kako zahvaljuju Izraelu i jevrejskom narodu za podršku u ratu protiv Rusije i ruske vojske.

Veruje se da su stotine Izraelaca rođenih u Ukrajini i nekoliko Izraelaca koji nisu poreklom iz Ukrajine otputovali da se pridruže dobrovoljačkim jedinicama od početka ruske specijalne operacije, ali tačan broj trenutno nije poznat.

Snimci, koji su kružili naširoko društvenim mrežama, prikazuju muškarce u ukrajinskim vojnim uniformama u šumovitoj oblasti na nepoznatoj lokaciji. Video je verovatno snimljen tokom prošle nedelje dok su se borci zahvaljivali glavnom ukrajinskom rabinu što ih je snabdevao košer hranom za proslavu nedeljnog praznika Pashe.

U prvom od dva video snimka stoji desetak muškaraca u borbenoj opremi, od kojih su mnogi prekrivenih lica.

„Želimo da se zahvalimo narodu Izraela i vladi Izraela na pomoći koju nam pružaju. Mi se ovde borimo protiv Rusa u ovom veoma teškom ratu“, rekao je jedan borac na hebrejskom.

On je takođe zahvalio glavnoj sinagogi u Kijevu i glavnom ukrajinskom rabinu Mošeu Azmanu što su trupama obezbedili košer hranu i pomogli im da proslave Pashu.

„Želim da se zahvalim celom jevrejskom narodu koji nam pomaže — mi smo ovde za vas, za celu naciju“, rekao je drugi čovek, takođe govoreći na hebrejskom. „Ovde smo za sve one čiji su životi u opasnosti. Borimo se za vas, radimo dobar posao.”

Na drugom snimku, devet muškaraca stajalo je u polukrugu držeći ukrajinsku i izraelsku zastavu.

„Mi, vojnici ukrajinske vojske koji se nalazimo na frontu u borbi protiv ruskog osvajača, želimo da izrazimo našu podršku narodu Izraela koji doživljava teške terorističke napade“, rekao je on.

„Kada je Rusija započela ovaj rat protiv nas, stali ste uz nas i zato želimo da se zahvalimo na vašoj podršci i stojimo uz vas u ovom teškom trenutku“, rekao je on.

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini primetna ogromna podrška Izraela uprkos tome što su brojne neonacističke formacije bliske vlastima u Kijevu deo oružanih snaga Ukrajine. Takođe zvanični Kijev je ranije u više navrata optuživala Izrael zbog njegove mlake podrške.1

Ministar odbrane Beni Gantc rekao je prošle nedelje da će Izrael isporučiti šlemove i zaštitne jakne službama za hitne slučajeve u Ukrajini.

Iako je stav Izraela prema Rusiji u sagalasnosti sa zapadnim silama, do skoro je odbijao da da opremu ukrajinskim vojnim snagama. Umesto toga, Izrael je prethodno poslao paket humanitarne pomoći od 100 tona Ukrajini i izgradio terensku bolnicu na zapadu zemlje.

Kijev je dugo tražio od Izraela da mu proda odbrambenu vojnu opremu, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“, ali je Jerusalim do sada odbijao. Ukrajina je takođe zatražila korišćenje sajber oružja protiv Rusije, uključujući kontroverzni softver za hakovanje Pegasus grupe NSO, navodi se u izveštajima.

Poslednjih nedelja se situacija promenila pa su odnosi Moskve i Tel Aviva ozbiljno pogoršani.

Nakon komentara ministra spoljnih poslova, Jaira Lapid, da je Rusija odgovorna za ratne zločine u Ukrajini, tenzije su buknule.

Moskva je odmah potom izdala saopštenje u kojem je optužila Izrael za „okupaciju“ palestinskih teritorija, a onda i obećala Palestincima diplomatsku podršku i rusku pšenicu.2

Nakon što je Izrael glasao za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, izraelski ministar spoljnih poslova, Jair Lapid, nazvao je rusku intervenciju u Ukrajini „neopravdanom“ i optužio Rusiju za „ratne zločine“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odmah je odreagovalo i optužilo Lapida za „antiruski napad“, nakon čega je izraelski ambasador u Moskvi, Aleksandar Ben Zvi, pozvan na razgovor.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.timesofisrael.com/in-videos-israelis-fighting-with-ukraine-thank-israel-jewish-people-for-support/  

  2. https://princip.info/2022/04/20/nastavak-tenzija-moskve-i-tel-aviva-izrael-ce-poslati-ukrajini-odbrambenu-opremu/  

  3. https://princip.info/2022/04/18/rusija-ostro-napala-izrael-u-saopstenju-pozvala-izraelskog-ambasadora-na-razgovor/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.