Nemačka izbacuje avganistanske izbeglice zbog ljudi iz Ukrajine

Sabaaneh/Middle East Monitor

Stotine avganistanskih porodica kako se navodi je iseljeno u Berlinu da bi se napravilo mesto za ukrajinske izbeglice.

Prema izveštajima, Nemačka raseljava avganistanske izbeglice iz vladinog smeštaja kako bi napravila mesto Ukrajincima koji beže od rata u Ukrajini. Nemačka vlada je to opravdala rekavši da se Avganistanci uklanjaju iz „centara za dolazak“ namenjenih za kratkotrajne boravke.

Međutim, aktivisti su rekli da su neke izbeglice iseljene iz smeštaja u kome su godinama živeli.1

„Životni uslovi izbeglica su se pogoršali, ali većina se plaši da progovori, plašeći se da bi to moglo da utiče na njihov imigracioni status“, rekao je jedan od aktivsta  za Foreign Polici.

Odeljenje berlinskog senata za integraciju, rad i socijalne usluge, koje nadgleda smeštaj izbeglica, saopštilo je da je odluka „zasnovana na operativnim neophodnim i teškim razmatranjima“ i da nema alternative jer je Ukrajinkama, uključujući mnoge žene sa decom, potreban je krov.  

Tarek Alaovs iz Berlinskog saveta za izbeglice izjavio je da postoji razlika između tretmana Ukrajinaca u poređenju sa izbegliciama iz Avganistana, Bliskog Istoka i Afrike.

Više od 160.000 ukrajinskih izbeglica zvanično je registrovano u Nemačkoj, ali se smatra da je njihov stvarni broj mnogo veći jer Ukrajinci mogu da uđu u Nemačku bez viza i nema detaljne kontrole duž poljsko-nemačke granice. Berlin je postao glavna destinacija za desetine hiljada izbeglica, od početka rata u Ukrajini.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.middleeastmonitor.com/20220426-germany-displaces-afghan-refugees-to-make-way-for-ukrainians/  

  2. https://www.independent.co.uk/news/world/europe/germany-displace-afghanistan-refugees-ukraine-b2065664.html?utm_content=Echobox&utm_medium=Social&utm_campaign=Main&utm_source=Twitter#Echobox=1650983833  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.