Rusija donirala velike količine pšenice Kubi

Eduard Korniyeno/File Photo/Reuters

Rusija je donirala 20.000 tona pšenice Kubi, što je dobrodošlo karipskoj ostrvskoj državi koja oseća posledice zbog rasta globalnih cena žitarica nakon početka rata u Ukrajini.1

Ruski ambasador na Kubi Andrej Guskov rekao je na ceremoniji da je vlada njegove zemlje prošle godine pristala da pošalje žitarice na Kubu.

Brod koji je prevozio pšenicu bio je u zastoju mesec dana zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu. Restrikcije u vezi sa bankarstvom zakomplikovale su ruska plaćanja pošiljaocu.

„Ono što se dogodilo jasno pokazuje da jednostrane mere prinude usvojene protiv Rusije, ili poput onih primenjenih protiv Kube, štete životima običnih ljudi“, rekao je Guskov novinarima.

Značajna donacija pšenice – koja se koristi za pravljenje hleba koji je osnovna namirnica i koju subvencioniše vlada na Kubi predstavlja još jedan u nizu poteza bliske saradnje Havane i Moskve.

Kuba je jedna od malobrojnih zemalja koja je pored Kine, Severne Koreje, Irana, Sirije i Vijetnama glasala protiv rezolucije koju je usvojila Generalna skupština UN kojom je Rusija suspendovana iz Saveta za ljudska prava UN-a.

Kuba i Rusija imaju dugu istoriju ekonomske i vojne saradnje još od revolucije Fidela Kastra 1959. godine, iako su te veze poslednjih decenija senka onih iz vremena pre raspada SSSR-a, poslednjih godina te veze se opet ubrzano razvijaju.

Nekoliko dana pre početka rata u Ukrajini, Rusija je pristala da odloži otplatu duga Kube do 2027. godine. Dve vlade su se takođe složile da prodube veze i istraže moguću saradnju u transportu, energetici, industriji i bankarstvu.

Rusija, jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice, nastavlja da izvozi žitarice i druge proizvode na Kubu uprkos sankcijama koje su zakomplikovale transportnu logistiku.2

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/russia-donates-wheat-ally-cuba-grains-prices-soar-globally-2022-04-21/  

  2. https://www.usnews.com/news/world/articles/2022-04-21/russia-donates  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.