Iran i Argentina nove članice BRIKS-a?

Xinhua/Li Xueren

Četrnaesti samit BRIKS-a, kojim ove godine predsedava Kina, održava se u video formatu, a na dnevnom redu skupa su teme počev od unapređenja globalnog razvoja, razmatranja svetskih ekonomskih problema, do jačanja uloge zemalja u globalnom razvoju.

Ova grupa država ima za cilj da smanji političko-ekonomsku dominaciju Zapada u međunarodnim odnosima, da se distancira od unipolarizma u ekonomiji i unilateralizma u politici a i aktivno radi na uspostavljanje nezavisnog finansijskog mehanizma kako bi neutralisale pokušaje Zapada da nametne svoju hegemonu politiku u ovim oblastima. 

BRIKS se sastoji od pet velikih ekonomija u usponu: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike bez prisustva zapadnih zemalja i SAD.1

Grupa je fokusirana na povećanje trgovinske razmene među državama članicama, smanjenje ekonomske zavisnosti od Evrope i SAD, formiranje banke za razvoj i devizne rezerve kao finansijskog instituta paralelno sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, uspostavljanje saradnje jug-jug, korišćenje potencijale zemalja u razvoju da uravnoteže globalne ekonomske veze, doprinoseći spasavanju zemalja koje bankrotiraju i pozitivno učešće u političkim i ekonomskim globalnim krizama.

Države članice ove grupe imaju gotovo polovinu svetske populacije i 25-28 % globalne ekonomije kao i ogromne prirodne resurse.

Politički eksperti veruju da su sankcije Rusiji koje su uveli Zapad i saveznici naterale BRIKS, kao jedan od najvećih globalnih ugovora, da razmisli o stvaranju nezavisne finansijske infrastrukture koja bi zaštitila svoje finansijske transakcije od zapadnih sankcija.

BRICS je osnovao Novu razvojnu banku (NDB) da obezbedi likvidnost i finansijska sredstva za infrastrukturu, projekte i održivi razvoj u ekonomijama u razvoju.

Nijedna članica BRIKS-a nije podržala sankcije Rusiji vezane za Ukrajinu i to može biti početak slabljenja zapadnih finansijskih sistema.

Važno pitanje na samitu BRIKS-a je članstvo novih država, uključujući Iran i Argentinu.

Iransko članstvo u ovoj grupi podržavaju glavne članice Rusija i Kina. Iran, kao država koja se nalazi u centru Bliskog istoka, mogao bi da obezbedi ključnu ulogu BRIKS-u u regionu. Na ovaj način, uspon Irana može značajno ojačati njegove političke pozicije u međunarodnoj areni.

Članice BRIKS-a imaju veliki finansijski i politički potencijal za uspostavljanje nezavisnog finansijskog mehanizma i kapacitet da povećaju međusobne interakcije kako bi neutralisale pokušaje Zapada da nametne svoju agresivnu politiku hegemona.

S druge strane, kako se svet distancira od unipolarizma u ekonomiji i unilateralizma u politici, uspon Irana može igrati važnu ulogu u praćenju političkih i ekonomskih ciljeva grupacije.2

Takođe i Argentina želi da postane punopravna članica BRIKS-a, rekao je predsednik te zemlje Alberto Fernandez u petak na samitu BRIKS-a.

„Želimo da budemo punopravni članovi ove grupe zemalja „BRICS“ koje već predstavljaju 42% svetske populacije i preko 25 % svetskog bruto proizvoda. Mi smo pouzdani i odgovorni dobavljači hrane koji su stekli priznanje u biotehnologiji i primenjenim tehnologijama. To znači da ne možemo samo da proizvodimo i izvozimo hranu, već možemo i da pružamo usluge i obučavamo stručnjake“, rekao je on, objavila je argentinska novinska agencija Telam.

Samit BRIKS+ okuplja političke lidere iz Brazila, Rusije, Indije, Kine, Južne Afrike, kao i Alžira, Argentine, Kambodže, Egipta, Indonezije, Irana, Kazahstana, Malezije, Senegala, Tajlanda, Uzbekistana, Fidžija i Etiopije.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://brics2022.mfa.gov.cn/eng/  

  2. https://en.irna.ir/news/84798563/Iran-s-surge-to-BRICS-membership?fbclid=IwAR14ulocTyNPdIMhXRNU-wyd4XccaepnNY-ztOTJ0E586r_cFGrRCb0Uxac  

  3. https://tass.com/world/1471103?fbclid=IwAR3LZBwRRDafaHsGwkriDP6ThZje3HHH34-zZd8b6hqs_kCee4uV8e4M9OE  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.