ПОЗИВ ЗА МИР

Мрежа за одбрану човечанства – огранак за Србију, изражава забринутост због погоршања глобалне безбедносне ситуације и све оштрије конфронтације најутицајнијих сила, што представља  претњу за мир и безбедност у распадајућем униполарном свету. Свет је поново на ивици општег рата, и зато је нужно да се заустави спирала гажења успостављених принципа, конвенција и међународног права, угрожавајући саме основе људског постојања. Конфронтиране стране не штеде говор претеће мржње укључујући и претње катастрофом нуклеарног рата. У критичним околностима не постоје убедљиве и искрене  иницијативе за превазилажење конфронтације путем  дијалога и дипломатије.

Криза глобализације која је кулминирала у сукобу Русије и НАТО алијансе у форми“ руско-украјинског“ рата је узрокована кризом хегемоније и колонијалних фантазија, што се одражава и на ефективне владавине унутар сваке државе. Кроз спољне интервенције и утицај  империјалних сила на промене власти унутар малих и зависних земаља у виду планирања, финансирања и извођења пучева, мешања у изборне процесе и корупције, обезбеђује се поданичка „кооперативност“ и инструментализација тако постављених владајућих гарнитура и организација у функцији конфронтације.

Положај и репутација водећег глобалног предатора који се саживео са таквом улогом, каквим се данас намећу САД , није изражена у сразмерној одговорности за положај осталих земаља и и очување глобалног  мира. Неодржив је свет и коме се игноришу оствариви предлози земаља и народа изван „западног партнерства“, свет у коме споразуми, конвенције и међународно право не обавезују, где је „сила права“ уступила место „праву силе“.

Нова кретања у свету праћена технолошким достигнућима остављају иза себе глобализацију коју смо упознали након пада „гвоздене завесе“ и успостављања Запада као једине супер-силе са НАТО алијансом. Чињеница да је у току нова историјска фаза са неодрживом једнополарном структуром, представља разлог непомирљивости привилегованог света под заставама НАТО-а, Вашингтона и Брисела, наспрам мултилатералне будућности човечанства. Такав тренд повлачи за собом бројне ризике, укључујући и успон национализма и ултрадеснице у међународном систему односа.

Стабилна униполарна, биполарна или мултиполарна равнотеже постаје нерешив проблем, јер сваки од чиниоца те „равнотеже“ заправо тежи да заузме височију позицију снаге и утицаја. Мултилатерализам није синоним за мултиполарност, већ амбијент који ствара додатне могућности онима који су на периферији дну пирамиде утицаја на глобалне процесе.

Сукоб у Украјини може се превазићи једино решавањем његових узрока. Нове гвоздене завесе морају бити уклоњене а једностране санкције  изопштене из међународне праксе. Jугословенски сценарио разбијања државне заједнице, са свим трагичним последицама би према западним фантазијама био пожељан образац пада Русије.

Полазећи од историјских искустава Србије, укључујући и она из блиске прошлости, као и од улоге и искустава Европе, српски огранак Мреже за одбрану човечанства упућује позив превасходно ОУН, али и свим владама, међународним организацијама и мировним удружењима  да неодложно:

  1. Покрену и подрже иницијативе за дијалог, дипломатију и детант као једини исправан пут окончања сукоба и спречавања глобалне конфронтације који прете опстанку човечанства;
  2. Свака дипломатске акције треба да буде заснована на односима равноправности, поверења, међузависности и партнерства у очувању мира, безбедности и развоја, као недељивих цивилизацијских вредности и основа за трајан мир;
  3. Напуштајући идеје хегемонизма, политику силе и монополизације безбедности, неопходно је неговати разноликости и зајеничке вредности човечанства а подржавати међународни систем у чијем центру су УН и основне норме међународних односа;
  4. Економски аспекти глобализације се не смеју мењати по вољи стратега геополитичких надметања, по мери протекционизма и изолационизма, изграђујући мултилатерални систем слободне, поштене и недискриминаторске трговине;
  5. Ојачати сарадњу и солидарност на плану превазилажења глобалних изазова, као што су борба против тероризма, сајбер-безбедност, пандемије и сл. како бисмо постигли највећу могућу синергију и ход у правом и прогресивном смеру историје од општег интереса свих људи у свету где сви добијају;

У овом свету преокрета и трансформација, потребно је да сви народи, међународне и националне институције, организације и удружења преузму одговорност за изградњу темеља мира, безбедности, развоја и сарадње.

 

У Београду 22. децембра 2022. Године

ПРЕДСЕДНИК УО МОЧ:

Ратко Крсмановић

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.