Koliko košta znanje?

U Galeriji Artget KCB-a, u četvrtak, 24. aprila, u 20 časova, „Velika škola Ljubiše Rajića“ o obrazovanju u Srbiji 

Tribina o obrazovanju u Srbiji „Koliko košta znanje“ održaće se u Galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda, u četvrtak, 24. aprila, u 20 časova. Ova tribina se održava u okviru foruma „Velika škola Ljubiše Rajića“, a suorganizator je Grupa za skandinavske jezike i književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu.

U trenutku kada se Srbija nalazi na prekretnici tranzicije, u vremenu liberalnog tržišta, neoliberalizma, kapitalizma, privatizacije, industrijalizacije, monetizovanja znanja, na ovoj tribini tema će biti realno stanje u oblasti obrazovanja kod nas. Pre svega, šta studenti u obrazovnom sistemu Srbije dobijaju kada iz njega izađu, ko su oni, kako žive, odakle dolaze, kakve su im šanse i mogućnosti.

Iako u zvaničnoj statistici nema podataka koji ukazuju na neposrednu vezu između materijalnog statusa i visokog obrazovanja, posredni indikatori govore da u porodicama lošijeg materijalnog položaja ima srazmerno manje studenata nego u porodicama srednjeg i višeg statusa. Dece čiji roditelji nemaju završenu srednju školu gotovo da nema među studentima, pokazuje studija zatečenog stanja urađena u okviru projekta „Jednak pristup za sve“.

Neka od pitanja o kojima će biti reč su i materijalni i socijalni položaj studenata, odnos obrazovnog sistema i tržišta rada, novi talas odliva mozgova, kao i da li obrazovanje u Srbiji danas omogućava prelaz iz niže u višu klasu i šta zapravo znači kad se kaže da je znanje roba.

Učesnici:

Slobodan Cvejić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Gorana Đorić, koordinatorka projekta „Jednak pristup za sve“ – Tempus Srbija

Tatjana Stojić, Fondacija za otvoreno društvo Srbija

Bojana Selaković, Građanske inicijative

Andrea Jovanović, studentkinja Filozofskog fakulteta

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.