„Gospođa Roza“ Romena Garija

g-rozaU nedelju, 19. oktobra u 20h u renoviranom objektu „Palace Šumadija“ (Turgenjeva 5) odigraće se predstava „Gospođa Roza“, po istoimenom romanu dvostrukog dobitnika Gonkurove nagrade, Romena Garija.

Odanim posetiocima pozorišta, siže ove drame biće poznat: dečak Momo je štićenik gospođe Roze, Jevrejke poljskog porekla i posleratne prostitutke, koja je, po završetku ulične karijere, na sebe preuzela obavezu da odgaja decu svojih nekadašnjih sapatnica. Dramski sukob ne nalazi se samo u radnji, on je pre svega u samom dečaku: Momo pokušava da otkrije svoj identitet, da nađe svoje mesto na margini francuskog društva u kome je odrastao.

Ako vam je ovo poznato a niste čitali roman, postoji mogućnost da ste gledali predstavu Beogradskog dramskog pozorišta „Život je pred tobom“. Pomenuta predstava adaptacija je istog Garijevog romana1, u režiji Veljka Mićunovića. Neću ponavljati ono što sam već pisala u kritici predstave BDP-a, ali veoma me raduje što ću gledati sasvim drugačiju postavu i drugačije viđenje istog umetničkog dela. Pogotovo zato što mi se režija predstave „Život je pred tobom“ nije sasvim dopala.

Da li će se Stefan Sablić više dodvoriti mom kritičkom sudu i uspeti da prevaziđe nedostatke gorepomenute režije? Za početak, sviđa mi se što naslovnu ulogu nosi Seka Sablić. To svakako ima više smisla, jer je gospođa Roza žena koja je po godinama bliža starosti junakinje romana nego Mićunovićeva odabranica Anita Mančić. A biće to „duel“ dve odlične glumice, i jedva čekam da vidim koja od njih je bolje iznela tragiku i veličinu gospođe Roze.

Još više sam uzbuđena zbog toga što je uloga Momoa poverena mlađanom Milošu Klanščeku. Dvanaestogodišnji Miloš već je zagazio u ozbiljnu glumačku karijeru. Poznat je kao Gojko u televizijskoj seriji „Sinđelići“, a lično sam ga gledala u dve meni vrlo drage predstave Ateljea 212 – „Trst“ i „Otac na službenom putu“. Ovo je veliki izazov za njega, jer je za ovu ulogu potrebna ozbiljnost i zrelost. Po onome što je Miloš do sada pokazao, mislim da s pravom možemo očekivati mnogo.

Ako niste poželeli da 19. oktobra odete na predstavu, loš sam pisac.

Facebook event

Prodaja karata

Članak je preuzet sa: Suflerka

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. kod nas prevedenog i pod nazivom “Momo, zašto plačeš?”, prim. redakcije 

Source: http://www.suflerka.com/gospoda-roza-romena-garija/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.