Da li mislite da je nas stvarno briga što SAD špijuniraju Francusku?


Slučaj špijuniranja trojice francuskih predsednika od strane SAD, već danima ne izbija iz medijskih naslova.

Vikiliks je obelodanio da su SAD špijunirale trojicu francuskih predsednika, uključujući i sadašnjeg – Fransoa Olanda, a otkrivanje takve informacije će prema medijima, tobože, narušiti američko-francuske odnose, i možda čak uticati buduću vojnu saradnju dve države.

Upitaćemo vas onda par stvari:

Da li su obe države članice NATO pakta?

Da li su obe države po uređenju buržoaske demokratije, odnosne diktature kapitala gde se podgrupe finansijske elite smenjuju na vlasti više od stotinu godina?

Da li administracije obe države imaju objektivni ekonomski interes u održanju sistema kapitalizma-imperijalizma, na čijoj osnovi grade bogatstvo i viši standard života većeg dela sopstvene populacije u odnosu na druge, manje razvijene, ne-imperijalističke države?

Da li obe države učestvuju u planskom vojnom i ekonomskom potčinjavanju drugih, manje razvijenih država?

Da li obe države koriste monopol kontrole nad globalnim finansijama i jak položaj u hijerarhiji bilansa tekućih transakcija, kao i tehnologiju i medije, za održavanje sistema zavisnosti, čime manje razvijene zemlje sprečavaju u progresu i razvitku?

Da li su obe države izgrađene na kolonijalizmu, genocidu nad autohtonim narodima, pristupu i eksploataciji tuđih resursa, i da li današnji imperijalizam implicira kolonijalna svest, a time i rasizam kao trajnu vrednost civilizacije koja se razvija iz parazitizma?

Da li je u okvirima postojećeg svetskog sistema savezništvo ugnjetača zasnovano na imaginarnim bratskim osnovama ili ekonomskom i političkom interesu?

Da li bi trebalo da nam bude bitno, ako je Hitler kojim slučajem špijunirao Gebelsa?

I naposletku, jedino pitanje na koje još nemamo precizan odgovor – zašto nas smarate trećerazrednim novinarstvom?

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.