Od 2002, beli desničarski teroristi ubili su više amerikanaca nego muslimanski ekstremisti

Izvor: Wikimedia.org

Izvor: Wikimedia.org

“Kada se dese neke vrste napada u ovoj zemlji, onda se govori o terorizmu širom sveta, u pitanju je globalna zavera i samo što nismo napadnuti. Međutim, kada imamo druge vrste terorizma u ovoj zemlji… o tome se ne priča”, kaže Čenk Jugur, voditelj i koosnivač američkog komentarističkog internet programa TYT (The Young Turks).

“Noseće vesti ovog meseca u SAD bile su o muslimanu u Bostonu koji je optužen da je pretio policajcima nožem. Prethodnog meseca, dvojica muslimana napali su anti-islamističku konferenciju u Garlandu, Teksas. Mesec pre toga, musliman je optužen da je planirao da uveze kamion-bombu u vojni objekat u Kanzasu. Ako pratite vesti, poznato vam je da mala ali postojana grupa američkih muslimana, koju na radikalne akte potiču prekomorski ekstremisti, učestvuje u nasilju u Sjedinjenim Državama.

Međutim, takve vesti mogu da zavaraju. Najveću terorističku pretnju u SAD ne pretstavljaju muslimani, već desničarski ekstremisti. Potrebno je samo pitati policiju.

U ispitivanju koje je TYT prošle godine sproveo sa Policijskim izvršnim istraživačkim forumom, od 382 agencije za sprovođenje zakona, 74 procenta prijavilo je ekstremizam uperen protiv vlade kao jednu od tri glavne terorističke pretnje u njihovoj oblasti nadležnosti; 39 procenata navelo je ekstremizam povezan sa Al Kaidom ili nekim srodnim terorističkim organizacijama.

Samo 3 procenta prepoznalo je pretnju od muslimanskih ekstremista kao ozbiljnu, u poređenju sa 7 procenata koje je kao ozbiljan problem navelo ekstremizam protiv vlade ili neke druge forme ekstremizma.”

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.