O masakru u Čarlstonu

dylann1.jpg_736776827U sredu, 17. juna, desio se stravičan masakr u istorijskoj afroameričkoj metodističkoj crkvi Emanuel u gradu Čarlstonu u Južnoj Karolini. Devetoro ljudi je poginulo pod mecima Dilana Rufa, belca pod očiglednim uticajem bele suprematističke ideologije.

Ta crkva ima veliki značaj u istoriji Afroamerikanaca, jer je prva nezavisna crnačka crkva u Americi, a imala je i veliku ulogu pri organizovanju prvog ustanka robova pod vođstvom Denmarka Vesija 16. juna 1822. godine.

Iako pojedini mediji pokušavaju da zanemare rasistički karakter ovog masovnog ubistva, predstavljajući Dilana kao mentalno obolelu osobu, još ne postoji nijedan lekarski nalaz koji bi svedočio o njegovom mentalnom stanju, a i žrtve koje su preživele njegov napad kažu da je on jasno rekao da je tu da bi pobio crnce koje smatra neprijateljima svoje države i rase. Pronađen je takođe njegov rasistički manifest, kao i slike na kojima pozira sa rasističkom zastavom američke konfederacije i sa južnoafričkom zastavom iz vremena aparthejda.

Među poginulima se nalazi i pastor te crkve Klementa Pinkni, koji je i senator koji se nakon ubistva Valtera Skota izborio za zakon po kome policajci moraju nositi kamere na sebi pri hapšenju osumnjičenih. Klementu Pinknija predstavljaju i kao nekoga ko se zdušno borio za prava svog naroda.

Vrlo je zanimljivo konstatovati da je ovom masovnom ubici život pošteđen, iako je bio naoružan u momentu hapšenja, za razliku od mnogih drugih osoba tamnije puti, nenaoružanih i osumnjičenih za mnogo lakša dela. Na snimcima njegovog hapšenja možemo videti i da mu je stavljen pancir da bi se zaštitio od eventualnog napada. I još čudnija jeste činjenica da je smešten u ćeliju pored policajca Majkla Sagera, koji je ubio nenaoružanog Valtera Skota ispucavajući mu osam metaka u leđa.

Biće zanimljivo pratiti dalji tok ovog slučaja, ali već postojeće činjenice govore mnogo o ukorenjenom rasizmu u američkom društvu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://revolution-news.com/mass-shooting-at-historic-black-church-in-charleston-south-carolina/ http://gawker.com/here-is-what-appears-to-be-dylann-roofs-racist-manifest-1712767241 http://www.theguardian.com/us-news/2015/jun/18/charleston-church-shooting-state-senator-victim https://en.wikipedia.org/wiki/Clementa_C._Pinckney http://countercurrentnews.com/2015/06/charleston-slager-roof/ http://fox8.com/2015/06/18/survivor-in-church-shooting-says-gunman-let-her-live-to-give-account-of-massacre/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.