Povratak francuske imperije u Africi

Više od 50 godina nakon gubitka svog kolonijalnog carstva i sticanja nezavisnosti afričkih zemalja pod francuskom upravom, čini se da Pariz ne može bez guranja nosa u politiku bivših kolonija, iz kojih crpi najveći deo resursa.

Francuski vojni angažman je mnogo šira priča od one koju mediji predstavljaju kao borbu protiv terora i islamskih pobunjenika u Sahari.

Francuske snage su aktivne u najmanje 10 afričkih zemalja, sa regionalnim centrima u Čadu, Burkini Faso, Maliju i Obali Slonovače .

Uz 2.000 vojnika koje je Francuska poslala da spreče dolazak na vlast levih nacionalista u Centralnoafričkoj Republici , više od 5.500 je na zadacima u “borbi protiv terora”, prikupljanju informacija, obuci lokalnih vojnika i obezbeđivanju francuskih kompanija.

Nevladini izvori procenjuju da Francuska ima preko 10.000 vojnika stacioniranih širom Afrike, kao garant bezbednosti francuskih ekonomskih interesa.

Iako je prisustvo vojnika SAD i Britanije podjednako veliko, ipak postoji dogovor da Francuska preuzme vođstvo u severnom delu kontinenta.

Članak Vashington Posta o državnoj poseti Fransoa Olanda SAD-u, u februaru prošle godine, pripisuje dvojici lidera izjavu: “Nigde naše partnerstvo nije bolje prikazano nego u Africi… Širom Sahela (saharske regije), mi smo partneri u sprečavanju al-Kaide od sticanja novih uporišta.

O ulozi Afrike u održanju životnog standarda Francuske, najbolje svedoči izjava bivšeg francuskog predsednika Fransoa Miterana: ” Bez Afrike, Francuska će se srušiti na nivo sile Trećeg Sveta”.

Mreža glavnih francuskih vojnih baza širom kontinenta, prema Radio France Internationale

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.