Kina će žestoko odgovoriti na nuklearnu probu Severne Koreje

Foto: Reuters

Ako Severna Koreja lansira raketu u svemir ili sprovede nuklearnu probu u narednim nedeljama, kao što posmatrači veruju da hoće, Kina će odgovoriti ekonomskom kaznom.

Kina, koja je najveći trgovinski partner Severne Koreje, smatra da njen uticaj na Pjongjang slabi, posebno od kada je Kim Džong Un izabran za predsednika.

Kim Džong Un je izbegao odlazak na vojnu paradu u Pekingu ranije ovog meseca, i poslao izaslanika, sekretara vladajuće Radničke Partije Koreje, Čo Riong Haja, koji je ostao uskraćen za privatni razgovor sa visokim kineskim zvaničnicima.

Zvaničnici Severne Koreje su signalizirali da bi mogli obeležiti 70. godišnjicu osnivanja vladajuće Radničke Partije, 10. oktobra, satelitskim lansiranjem, i najavili ponovno pokretanje postrojenja atomskog goriva, što podstiče spekulacije da je u toku priprema za četvrtu nuklearnu probu ove zemlje.

I nuklearni test i satelitsko lansiranje predstavljalo bi kršenje rezolucije UN-a (ovo drugo jer se raketna tehnologija može koristiti i za razvoj raketa dugog dometa), a odgovor Kine će, navodno, biti veoma oštar.

Nakon poslednje nuklearne probe Severne Koreje 2013. godine, Kina se pridružila međunarodnoj zajednici u osudi te akcije, uputila protest severnokorejskom ambasadoru, i oslabila trgovinske odnose sa Pjongjangom, a zvaničnici su izjavili za AP da će “u slučaju novog nuklearnog testa, Kina sprovesti još rigoroznije sankcije.”

Stručnjaci kažu da je izuzetno teško proceniti kakav efekat će izazvati ova poruka Kine na režim u Pjongjangu, međutim, jasno je da je, do sada, Severna Koreja ignorisala svaki kineski poziv na obustavu nuklearnih proba, a kada je Kina privremeno zaustavila izvoz određenih energenata preko granice, Pjongjang je odgovorio trajnom obustavom uvoza loživog ulja iz Kine, koje sada uvozi iz Rusije.

Nakon postignutog nuklearnog sporazuma između SAD i Irana, ministarstvo inostranih poslova Severne Koreje je izdalo saopštenje u kome se kaže da nisu zainteresovani za bilo kakav dogovor sa SAD, niti će se odreći svojih nuklearnih kapaciteta, jer je nuklearni program Severne Koreje “od suštinskog značaja za odbranu” od američke spoljne politike prema toj zemlji.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.