EU plaća Turskoj da blokira izbeglice

Foto: AP

 
Policija blokira na hiljade izbeglica u severozapadnoj Turskoj, i ne dozvoljava im da pređu kopnenu granicu sa Grčkom.

Sirijske izbeglice kampuju na otvorenom, izvan grada Edirne, a pri svakom pokušaju prelaska granice nailaze na oštar odgovor policije.

Edirne je udaljen oko 10 kilometara od granice sa Grčkom i 20 kilometara od bugarske granice, a izbeglice biraju ovu rutu kako ne bi rizikovali živote na moru.

Sem što je izdala naređenje da se blokira glavni put koji vodi do granice, vlada Turske je naložila i zatvaranje autobuskih stanica kako bi otežala izbeglicama sa decom da na brži način stignu do granice sa EU.

Pokrajinski guverner Dursun Ali Sahin je upozorio da će policija vratiti izbeglice u kampove na jugu Turske, i dodao: “Ako neka evropska zemlja uputi poziv izbeglicama, mi ćemo ih poslati našim avionima i autobusima, ali nijedna zemlja ne želi da ih prihvatiti”.

Oko dva miliona Sirijaca je prešlo u Tursku od 2012. godine, a 260.000 njih  živi u izbegličkim kampovima.

Prilikom prošlonedeljne posete Ankari, ministar inostranih poslova Luksemburga, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom Unijom, rekao je da EU priprema “značajan” paket pomoći za Tursku kako bi se zadovoljile potrebe izbeglica.

“Nije da želimo da potkupimo Tursku za blokiranje puta onima koji žele da dođu u Evropu, već se radi se o pružanju podrške”, rekao je Žan Aselborn.

Nakon što je naložila izgradnju mađarskog zida, EU je izvršila pritisak i na Hrvatsku da zatvori granicu sa Srbijom, a ovim dogovorom sa Turskom pokušaće da obeshrabri izbeglice da se odluče na putovanje u Evropu.

Ovaj potez će, sigurno, primorati izbeglice da se odluče na putovanje preko sredozemnog mora.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.