Izrael će dozvoliti bojevu municiju protiv demonstranata koji bacaju kamenje

Foto: Reuters

Posle eskalacije nasilja prilikom upada izraelske policije u džamiju Al-Aksa, izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je sastanak na kojem će biti predstavljeni novi predlozi za reagovanje policije na bacanje kamenja od strane palestinskih demonstranata.

Prema novim propisima, policiji će biti dozvoljeno da koristi bojevu municiju protiv ljudi koji bacaju kamenje, ako pripadnici policije smatraju da su im životi u opasnosti.

Iz kancelarije premijera javljaju da su novi predlozi prihvaćeni od strane pravobranioca Jehuda Veinštajna.

Time se omogućava izraelskoj policiji da napravi razliku između protesta i “narodnog terorizma”- kako će izraelske vlasti definisati svaki protest Palestinaca koji nije miran.

Sastanak će obuhvatiti prezentaciju policije o predlozima za rešavanje porasta nasilja u Jerusalimu. Specijalne jedinice policije će biti raspoređene po gradu, broj policajaca koji patroliraju istočnim Jerusalimom će biti povećan, a očekuje se i nastavak zajedničkih obaveštajnih operacija predstavnika policije i Šin Beta (agencije za unutrašnju bezbednost).

Ministarstvo pravde je izradilo nacrt zakona koji će, ukoliko bude usvojen, omogućiti i izricanja novčanih kazni roditeljima maloletnika koji bacaju kamenje.

Sukobi policije i demonstranata ne jenjavaju, a prošle nedelje je više političara vladajuće izraelske partije Likud, u pratnji vojnika ušlo u Al-Aksa džamiju.

Ova provokacija samo je jedna u nizu nasilnih izraelskih napada na palestinske vernike i novinare oko džamije.

Palestinci vide ove upade kao deo sve agresivnije strategije usmerene ka eventualnom preuzimanju džamije od strane izraelskih grupa koje najavljuju rušenje džamije i izgradnju jevrejskog hrama na tom mestu.

Na desetine Palestinaca je povređeno od strane izraelskih snaga koje koriste šok bombe, suzavac i gumene metke protiv palestinaca koji brane džamiju Al-Aksa.

Ujedinjene Nacije i Evropska Unija ne reaguju na nasilje izraelskih snaga, a mlake izjave se uglavnom svode na “pozivanje obe strane na mir”.

https://www.youtube.com/watch?t=1&v=zv83OLYih58

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.