Kina razmatra mogućnost slanja trupa u Siriju za borbu protiv terorizma

Flag_of_Turkistan_Islamic_Party.svgPrema mišljenju analitičara Kina bi mogla da upotrebi svoje trupe za borbu protiv terorizma u Siriji. Zvanični izgovor za takvu akciju je prisustvo oko 3,500 ujgurskih islamista u redovima Slobodne armije Sirije (FSA) na teritoriji Jiš Al Šugura. Ujguri su organizovani u okviru Islamske partije Turkestana (IPT) koju podržava Turska.

Za Kinu predstavlja pretnju poziv glasnogovornika IPT-a koji poziva Ujgure u Siriju sa ciljem da se borba prenese u kinesku provinciju Sinkjang, koju ova etnička grupa naseljava. Nedavno je u Bangkoku grupa ujgurskih militanta napala hotel u kojem su bili smešteni Kinezi.

Pod ovom pretnjom, još 2013. godine, Kina je odobrila rezoluciju za borbu protiv ujgurskog terorizma u drugim zemaljama pre nego što se pojavi pretnja u njihovom zemlji. U sadašnjoj situaciji bi to značilo slanje trupa u Siriju. Kina zastupa princip nemešanja i smatra da ga ovakav potez ne bi kršio jer je u skladu sa željama i težnjama vlade Sirije. Ako bi Sirija zvanično pozvala Kinu, onda bi takav potez bio u skladu sa međunarodnim zakonima.

Ono šta je bitnije od izgovora su strateški motivi, tj. stabilizacija Bliskog Istoka i sprečavanje pokušaja SAD-a da ostvare dominaciju u ovoj zoni. Kina smatra da bi pad Sirije u ruke SAD-a ili njenih saveznika negativno uticala na njenu nacionalnu bezbednost. Sirija je traidicionalni saveznik Kine i njena ekonomija je u tesnim vezama sa ovom „fabrikom sveta”. Osim toga, budući da SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo kontrolišu pomorske puteve i samim tim pomorsku trgovinu, Sirija za Kinu predstavlja stratešku lokaciju za kopneni put do Mediterana, tj. za ponovno uspostavljanje tzv. „Puta svile”.

Dakle, cilj Kine je dvojak: borba protiv turskog rata protiv Kine putem Ujgura kao posrednika, tj. sprečavanje da terorizam dođe na njeno tle, i borba za održanje njenih saveznika u Siriji (i time osiguranje svojih strateških interesa u Mediteranu).

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.almanar.com.lb/spanish/adetails.php?eid=107380&cid=59&fromval=1&frid=59&seccatid=64&s1=0

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.