SAD povećava vojno prisustvo u Ukrajini

Dogovor u Minsku osim što predviđa povlačenje naoružanja sa prvih linija fronta, takođe zahteva i povlačenje stranih trupa. Od potpisivanja dogovora u Minsku, Vašington i Kijev neprastano zahtevaju povlačenje ruskih trupa za koje tvrde da su uzrokovali sukob u Donbasu. Sa druge strane, trupe SAD-a ne prestaju da pristižu u Ukrajinu uprkos zahtevima Rusije da se sukob reši mirno i u skladu sa dogovorom iz Minska.

U nastavku prenosimo članak američke štampe u kojem se otvoreno govori o obuci koju trupe SAD-a pružaju Nacionalnoj gardi–organizaciji u čijem sastavu učestvuju fašistički militanti.

***

Trupe SAD-a uključujući 173. vazdušno desantnu brigadu sa bazom u Vićenci u Italiji, pružiće obuku u novembru za 5 ukrajinskih bataljona čime otpočinje druga faza operacije „Neustrašivi zaštitnik”. Padobranci SAD-a obučavaće ukrajinske snage u okviru programa podrške novoformiranoj Nacionalnoj gardi Ukrajine.

173. brigada boravi na tlu Ukrajine od 1. aprila ove godine i u prvi mah se obuka Nacionalne garde zasnivala na intenzivnim vežbama pucanja i taktikama malih jedinica. Budući da je deo vojnika učestovao u borbama na istoku zemlje, obuka je uključila i nove vežbe: taktike za protivmere protiv nadgledanja dronovima.

Prema izjavi Dona Vrena, glasnogovornika vojske SAD-a u Evropi, ova obuka se odvija na poziv vlade Ukrajine. Procenjuje se da će sa ovim programom ukupna vrednost pomoći SAD-a Ukrajini iznositi 244 miliona dolara.

Pomoć SAD-a Ukrajini je naročito porasla nakon krimskog referenduma i pristupanja ovog poluostrva Ruskoj Federaciji.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://slavyangrad.es/2015/09/19/aumenta-la-presencia-militar-de-estados-unidos-en-ucrania/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.