FARC najavio pretvaranje u politički pokret

ivan_marquezRevolucionarne oružane snage Kolumbije–Narodna vojska (FARC-EP), prošlo četvrtka su najavile da su spremne da posvete procesima koji bi im omogućile transformaciju u politički pokret.

Ivan Markez, glavni pregovarač FARC-EPa, izvestio je da, čim se sprovede uključivanje gerile u civilni život društva, pronaći će se postupci za tranziciju ove vojne organizacije u politički pokret.

Markez je, putem saopštenja, dodao da je FARC-EP opunomoćenicima vlade Kolumbije predao paket osnovih predloga koji čekaju na zaključivanje.

Istovremeno, FARC-EP radi na sklapanju dogovora radi postizanja konsenzusa oko primirja i polaganja oružja.

Očekuje se da će se 42. krug mirovnih pregovora između FARC-a i kolumbijske vlade održati između 28. septembrai 8. oktobra u Havani, glavnom gradu Kube.

Vođa gerile je upozorio da je radi promovisanja mirovnog puta za Kolumbiju neophodno razjasniti problem paramilitarizma jer, kako navodi, „sa ovim prljavim ratom, konačni dogovor će biti izgrađen na laži”.

„Mi smo spremni da ispratimo marš nacionalne volje ka konačnom dogovoru, polaznoj tački za demokratsku i progresivnu transformaciju. Mir kuca na vrata Kolumbije”, zaključio je.

FARC-EP i kolumbijska vlda su otpočele mirovne pregovore u novembru 2012. godine radi zaključivanja oružanog konflikta koji je ostavio za sobom gotovo 5 miliona raseljenih i nešto manje od 600,000 mrtvih.

Dokle god je na snazi unilaternalno primirje koje je objavio FARC-EP proteklog 20. jula, a potom 20. avgusta produženo do daljnjeg, vojska Kolumbije vrši operacije protiv gerilaca.

Prošlog petka je FARC-EP tražio od predsednika vlade Huan Manuela Santosa da se poštuju postignuti dogovori u Havani radi postizanja mira.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.librered.net/?p=40553

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.