Korbin neće tražiti izlazak iz EU

21373395111_3de4cb6694Na pitanje BBC-ja da li će Laburistička partija organizovati kampanju za tzv. „brexit”1 , Korbin je odgovorio da ne razmatra tu poziciju.

Korbin, izabran za lidera laburista protekle subote zamenivši Eda Milibanda, trpi pritiske raznih laburističih diputata radi razjašnjavanja stava o Evropi budući da je oduvek smatram za jednog najeuroskeptičnijih članova ove partije.

Šezdesetšestogodišnji Korbin insistira da se Kameronu ne treba dati „blanko ček” u pregovorima za reforme koje zahtev EU pre nego li se bude raspisao referendum krajem 2017. godine.

„Protivim se ideji da Kameron napusti radnička prava, da napusti zaštitu životne sredine, da napusti mnogo drugih bitnih stvari”, izjavio je Korbin. Dodao je i da se zalaže za promenu puta kojim ide EU i za udaljavanje od modela tržišne ekonomije.

„Po pitanju Evrope, želim socijalnu Evropu, koherentnu Evropu, ne Evropu slobodnog tržišta”, insistira Korbin.

Korbin je dodao da se nada da će podržati ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u evropskom bloku u svom programu za opšte izbore 2020. godine. Korbin je izabran za parlamentarca 1983. godine i od tada drži ovu poziciju; nikada nije bio ministar, a odneo je veliku pobedu u Laburističkoj partiji sa gotovo 60% glasova.

Tokom svoje prve nedelje kao vođa Laburista našao se na meti kritike jer nije pevao himnu Ujedinjenog Kraljevstva tokom proslave dana sećanja na jednu od bitaka tokom Drugog svetskog rata. Tim povodom je izjavio da će svoje poštovanje izraziti adekvatnije u budućnosti.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske Unije. 

Source: http://www.librered.net/?p=40548

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.