Kuba i Venecuela zajedno protiv imperijalizma

01-MADURO-Y-RAUL-CASTRO-EXT-CUBAPokret prijateljstva i međusobne solidarnosti Venecuela-Kuba ratifikovao je danas bratske veze između ove dve zemlje sa ciljem da se suprotstave imperijalističkoj agresiji protiv progresivnih vlada Južne Amerike i Kariba.

Tokom završnice VII nacionalnog susreta ove organizacije, njen koordinator u Venecueli, Joni Garsia, potvrdio je podršku aktivista odluci da se svi regionalni sukobi rešavaju mirnim putem.

Delegati koji su učestvovali u ovom događaju, tokom dva dana zasedanja, debatovali su o međusobnoj saradnji, o ulozi omladine u njoj, kao i o novoj etapi odnosa između Vašingtona i Havane, otpočete proteklog 17. decembra

Učesnici ovih debata su se složili da se svakog 17. dana u mesecu, u svim provincijama Venecuele, održe protesti sa zahtevom za ukidanje ekonomske, finansijske i trgovinske blokade Kube koju je SAD zaveo pre više od pola veka.

Takođe je dogovoreno da se podrži težnja ovog karipskog ostrva za normalizacijom odnosa sa severnim susedom.

Kuba zahteva povraćaj nelegalno okupirane teritorije u provinciji Guantanamo, prekid subverzivnih radio i televizijskih prenosa i pravednu naknadu za štetu koju je nanela SAD.

Na završnom činu, deputat Ujedinjene socijalističke partije Venecuele, Maria Leon, zaključila je da su venecuelanski revolucionari učenici kubanske revolucije i sledbenici primera njenog istorijskog vođe Fidela Kastra.

Prema njenoj izjavi, mnogi od uspeha Venecuele u oblastima sporta, kulture i društvenih dostignuća kada se radi o zadravstvu i obrazovanju – koje je omogućio pokojni predsednik Ugo Čaves – bili bi daleko od ostvarivih da nije bilo podrške kubanskih saradnika.

Maria Leon je predložila Pokretu prijateljstva i međusobne solidarnosti da ostvare saradnju sa Pokretom majki sveta radi ostvarivanja mira među narodima i pokretanja zajedničkih akcija za skidanje blokade Kubi kao i za ukidanje ekonomskog rata koji promovišu desničarske grupe radi rušenja poretka u Venecueli.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.diario-octubre.com/?p=14234

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.