Sudan: Međunarodni sud u Hagu je politički sud Zapada

Foto: Caperi

Sudanski ministar inostranih poslova Ibrahim Gandur optužio je Međunarodni krivični sud u Hagu (ICC) da je osnovan kao političko sredstvo ciljanja afričkih lidera, piše Nju Jork Tajms.

ICC je optužio sudanskog predsednika Omara al-Bašira za genocid i zločine protiv čovečnosti, nakon pokušaja gašenja pobune u Darfuru.

Nasilje u zapadnoj provinciji Darfur ne jenjava već 12 godina, od kada su pobunjenici ustali protiv vlade iz Kartuma, žaleći se na ekonomsku i političku marginalizaciju, i diskriminaciju od strane režima.

Sudanski zvaničnici su u više navrata demantovali takav odnos prema stanovnicima zapadne provincije, tvrdeći da su Zapadne sile podstrekači pobune, i da žele prisustvo na terenu iz razloga što je Darfur bogat naftom.

Kao dokaz, sudanski zvaničnici upućuju na nespremnost pobunjeničkih grupa da se odazovu mirovnim pregovorima koje vlada iz Kartuma predlaže godinama unazad, i njihove nejasne zahteve i ciljeve.

Zapadni mediji pišu o, navodnim, zločinima sudanske vojske, dok ignorišu zločine pobunjenika, kao i njihovu značajnu ulogu u raseljavanju 2.5 miliona civila, i stradanjima preko 300.000 ljudi.

Sudanska vlada smatra da je nezavisnost Južnog Sudana, takođe, proizvod ambicije Zapada da kontroliše naftne izvore centralne Afrike, kao i da obezbedi vojno prisustvo na terenu – cilj koji nije bio ostvariv tokom unije.

U govoru Generalnoj skupštini UN-a, Gandur je rekao da “odnos između Saveta bezbednosti i Međunarodnog krivičnog suda dokazuje politizaciju ICC-a kao sredstvo za političko ciljanje afričkih lidera.”

Međunarodni krivični sud je takođe optužio Lorena Gbagboa, bivšeg predsednika Republike Obale Slonovače, i Moamera al-Gadafija, pokojnog lidera Libije za ratne zločine.

Sem afričkih lidera, Međunarodni krivični sud optužio je za zločine bivše srpske, političke i vojne, zvaničnike.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.