Sudan oborio rekord proizvodnje zlata, traži članstvo u BRICS-u

Foto: AP

Sudan traži status posmatrača u grupi BRICS-a kako bi pomogao da se smanji dominacija Zapada nad svetskim finansijskim institucijama, ministar spoljnih poslova Ibrahim Gandur kaže za list Sputnik.

“Sudan je podneo zahtev da učestvuje u aktivnostima zemalja BRICS-a u svojstvu posmatrača, jer je puno članstvo u grupi trenutno ograničeno”, rekao je Gandur.

Gandur je rekao da će Kartum sarađivati sa BRICS-om preko svoje nove razvojne banke, i dodao da se nada “da će ova grupa postati glavna svetska ekonomska unija”, dodao je on.

Ova vest stiže nakon što je Sudan objavio da je proizveo 80 tona zlata u 2015. godini, oborivši prošlogodišnji rekord.

U prva tri kvartala ove godine Sudan je proizveo  oko 72 tone, i tako postao treći najveći proizvođač zlata u Africi.

Do 2011. godine, glavni izvor prihoda ove zemlje bila je nafta, ali je otcepljenjem južnog dela zemlje Sudan izgubio 2/3 svojih naftnih izvora.

Velika nalazišta nafte otkrivena su i u zapadnoj provinciji Darfur, ali usled dugotrajnog građanskog rata sudanska vlada nije u mogućnosti da započne proizvodnju.

SAD, Velika Britanija i Francuska su uložile mnogo energije i novca, još od 1983. godine, kako bi južni Sudan stekao nezavisnost, a sada se čini da je Darfur sledeća meta.

Medijsko izveštavanje o ratu u Darfuru je veoma pristrasno, a sudanski predsednik Omar al-Bašir je optužen, od strane Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, za ratne zločine.

Gandur je rekao da je zahtev Sudana za članstvom u BRICS-u reakcija na “oblik ekonomske intervencije” zemalja Zapada, putem međunarodnih finansijskih institucija.

“Stoga, Sudan, podržava svaku individualnu ili kolektivnu inicijativu koja bi eliminisala takav oblik dominacije”, rekao je Gandur.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.