Najnovije: SAD obustavljaju program obuke sirijskih pobunjenika

Ministar Čak Hejgel i Genaral Martin Dempsi prilikom prošlogodišnje najave programa. Foto: Reuters

Pentagon je obustavio program obuke i opremanja sirijskih pobunjenika, izjavili su zvaničnici administracije a prenosi Nju Jork Tajms.

Program koji je koštao SAD 500 miliona dolara, nije uspeo da proizvede bilo kakve efekte na terenu, niti da ugrozi pozicije borbenih snaga Bašara al-Asada i Islamske Države.

Očekuje se od zvaničnika Pentagona da zvanično objave kraj programa ovih dana, a ministar odbrane Ešton Karter je izjavio da nije zadovoljan rezultatima programa, i dodao: “Mislim da ćete uskoro čuti detalje od predsednika Obame”.

Dok detalje, najavljenog, novog pristupa tek treba razraditi, predsednik Obama je podržao promenu u strategiji na dva sastanka na visokom nivou sa svojim nacionalno-bezbednosnim i spoljnopolitičkim savetnicima prošle nedelje, tvrde američki zvaničnici.

Zvaničnici kažu da je sada bitnije podržati borce u istočnoj Siriji koji se već bore protiv Islamske Države, nego se fokusirati na obuku novih trupa.

Što se tiče odnosa prema Bašaru al-Asadu, diplomatski izvori koje navodi Midl Ist Monitor, predviđaju da će SAD prihvatiti predlog rešavanja političke krize pregovorima, i ponuditi sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu “bezbedan izlaz” iz Sirije.

Član sirijske Nacionalne Komisije za koordinaciju opozicionih grupa (NCC) Halaf Daud je izjavio : “Trgovanje izvesnim scenarijima rešenja krize je počelo ali još ne možemo da pričamo o stepenu njihove ozbiljnosti. “

Daud je otkrio da će inicijativa o političkom rešenju biti predstavljena tokom sastanka Generalne skupštine UN-a, i u obraćanju listu Al šark Al Ausat rekao da “plan SAD može uključivati ponudu bezbednog izlaza za Asada u Rusiji ili neku drugu zemlju.”

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.