Kriza i sukobi u iračkom Kurdistanu

Foto: AFP/Shwan Mohammed

2015-10-08T205144Z_01_BAG505_RTRIDSP_3_IRAQ-KURDS-TEST

U poslednjih nekoliko meseci, irački Kurdistan je napravio krupne korake ka apsolutnoj ekonomskoj nezavisnosti, ali se sada suočava sa žestokim političkim sukobima i socijalnim nemirima koji su doveli region na ivicu kolapsa.

U centru krize je politički sukob između Kurdske Demokratske stranke (KDP) i rivalskog Pokreta za promene (Gorran).

KDP optužuje Gorran da podstiču nasilne proteste u kojima su napadnute i zapaljene KDP kancelarije i najmanje pet ljudi je ubijeno.

Sa druge strane, Gorran tvrdi da KDP krši demokratski proces da ostane na vlasti.

Kurdsko rukovodstvo se bori da održi unutrašnju stabilnost usled sve težeg ekonomskog stanja, zbog kojeg mesecima nisu isplaćene plate državnim službenicima a nezadovoljstvo raste.

Legitimnost rukovodstva iračkog Kurdistana je takođe pod znakom pitanja, a predsednik Masud Barzani je optužen da je nezakonito produžio svoj mandat nakon što je istekao u avgustu.

Politički pokret Gorran je tesno povezan sa Barzanijevim rivalima iz Patriotske Unije Kurdistana (PUK), kao i sa Radničkom Partijom Kurdistana (PKK) za koju se tvrdi da sada deluje kroz legalističke stranke u Turskoj (HDP), Siriji (PYD) i Kurdistanu (Gorran), dok u Iranu, sestrinska organizacija PJAK, još nema pristup legalnom političkom životu.

Kriza podseća na tenzije pred građanski rat tokom 90-ih, kada je kurdistanska vlada podeljena u dve administracije – jedna u Irbilu a druga 90 milja jugoistočno u Sulejmaniji.

Irački Kurdistan je sedište Centralne Komande snaga Međunarodne Koalicije, a međunarodne naftne kompanije uspešno posluju u regionu već dve decenije, od kako su SAD uspostavile zonu zabrane letenja i sprečile iračku vladu pod Sadamom Huseinom da očuva suverenitet nad severnom provincijom.

Predstavnici pokreta Gorran i PUK-a su rekli da ne priznaju Barzanija kao predsednika nakon isteka mandata, a politički sukob dve strane poprima i socijalnu dimenziju usled sve težih uslova života u pokrajini i višemesčnih neisplaćenih zarada.

Irački Kurdistan izvozi svoju naftu preko Turske, ali prihodi, navodno, ne pokrivaju mesečne troškove.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.