Pronađene ogromno nalazište „crnog zlata” na Golanskoj visoravni

5615314bc36188002f8b458dNa Golanskoj visoravni, sirijskoj teritoriji koju Izrael drži pod okupacijom od šestodnevnog rata 1967. godine, pronađene su ogromne zalihe nafte i gasa. Ovo otkriće bi moglo značajno da izmeni situaciju na Bliskom Istoku budući da je Izrael okružen zemljama bogatim nalazištima nafte dok je sam prinuđen da je uvozi.

Otkriće je potvrdila firma Afek Oil end Gas (Afek Oil and Gas), ogranak američke komanije Džini Enerdži (Genie Energy). Glavni investitori ovog preduzeća su bivši potpredsednik SAD-a Dik Čejni, Džejkob Rotšild i Rupert Murdoh, između ostalih.

 

 

Izrael trenutno uvozi naftu iz iračkog Kurdistana za koji se procenjuje da čini 70% ukupnog uvoza crnog zlata. S obzirom da Izrael troši oko 270,000 barela dnevno, a nalazište ima potenzijal za milijarde barela, ova zemlja bi mogla da se pretvori u izvoznika.

Ne samo da se nalazište nalazi na okupiranoj teritoriji već se na toj teritoriji odvijaju i borbe u sirijskom građanskom ratu. Na ovoj teritoriji se sukobljavaju „umereni” islamisti, ID, sirijska vojska i Hezbolah. Izrael, po sopstvenom priznaju, iskorišćava ovaj sukob da bi osigurao svoj interes u zoni potpomažući snage koje se bore protiv Asada.12

Interes Izraela da uspostavi čvršću dominaciju na Golanskoj visoravni koja bi joj rešila sve energetske potrebe, takođe može da se stavi u kontekst saradnje sa Rusijom. Rusija i Izrael su ranije postigle dogovor oko izolacije Hezbolaha koji je naročito aktivan u ovoj zoni, a takođe su uspostavili i dogovor o koordinaciji vazdušnih akcija. Naime, Izrael obilato koristi svoje vazdušne snage za kontrolisanje iranske dopreme oružja Hezbolahu, a dogovor sa Rusijom im omogućava da se izgube sukobi u vazduhu sa avionima ruskog vazduhoplovstva koji podržavaju Asadove snage.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.timesofisrael.com/yaalon-syrian-rebels-keeping-druze-safe-in-exchange-for-israeli-aid/ 

  2. https://www.rt.com/business/317906-oil-golan-heights-israel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS 

Source: http://www.hellenicshippingnews.com/potentially-game-changing-oil-reserves-discovered-in-israel/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.