Francuska i Saudijska Arabija potpisale sporazum vredan 10 milijardi evra

Foto: AFP/Kenzo Tribouillard

 
Francuska i Saudijska Arabija su potpisale sporazum  u vrednosti od 10 milijardi evra, rekao je francuski premijer Manuel Vals u utorak, ističući zajedničke spoljnopolitičke stavove koji su pomogli da se prodube vojne i ekonomske veze dve zemlje.

Vals boravi u Saudijskoj Arabiji sa delegacijom francuskih poslovnih predstavnika i visokih zvaničnika, uključujući ministra inostranih poslova Lorana Fabiusa i ministra odbrane Žan-Iv Le Drijana.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova navodi u saopštenju da je jedna od tačaka sporazuma snabdevanje Saudijske Arabije satelitima za komunikacije i posmatranje – što je Saudijcima neophodno usled proširenja regionalnog vojnog prisustva i vojnih akcija u Jemenu.

Dve strane su potpisale i sporazum, vredan 2 milijarde evra, o saudijskim javnim investicijama u francuske privatne fondove, kao i sporazum o saradnji za uspostavljanje pomorskog istraživačkog centra i zajedničkim vojnim vežbama.

Dogovoren je i novi sastanak delegacija u Parizu, sledećeg marta.

Poseta Saudijskoj Arabiji je deo regionalne turneje francuske delegacije koja obuhvata Egipat i Jordan, gde su potpisani sporazumi u vrednosti od milijarde evra, za kupovinu dva francuska desantna broda tipa Mistral.

Francuska delegacija, koja je stigla u Saudijsku Arabiju u ponedeljak, razgovarala je sa kraljem Salmanom, ministrom unutrašnjih poslova Muhamed bin-Najefom i ministrom odbrane Muhamed bin-Salmanom, u prestonici Rijadu.

Saudijska Arabija je, u junu, kupila od Francuske 23 helikoptera za Ministarstvo unutrašnjih poslova, 50 Airbus aviona i dva nuklearna reaktora.

Savez između Francuske i Saudijske Arabije je ojačao u poslednjih nekoliko godina, baš kao i savez sa Egiptom od kada je general Abdel Fatah al-Sisi došao na vlast vojnim pučem, a dve zemlje predstavljaju značajno i važno tržište za francusku vojnu industriju.

Prema saudijskim medijima, Francuska je treći najveći investitor u Saudijskoj Arabiji i više od 80 francuskih firmi koje posluju u Kraljevstvu zapošljavaju oko 11.000 saudijskih državljana.

Pad cena nafte, najvećeg izvora prihoda Saudijske Arabije, stvorio je budžetski deficit i primorao Kraljevinu da troši devizne rezerve, pa vlada nastoji da diversifikuje svoju ekonomiju i stvori nova radna mesta u privatnom sektoru za rastuću mladu populaciju.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.