Detalji sastanka Putina i Netanjahua procureli u javnost

Foto: i24news.tv

Nedelju dana pred početak ruske intervenciji u Siriji, izraelski predsednik Benjamin Netanijahu otišao je u jednodnevnu posetu Moskvi, a detalji razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nisu objavljeni.

Sastanci predsednika Putina sa liderima svetskih sila uključenih u sirijski sukob, tih dana, bili su česti, pa se pretpostavljalo da su u pitanju pregovori o pristupanju Rusije međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske Države, i budućem statusu sirijskog predsednika Bašar al-Asada.

Međutim, ispostavlja se da, što je i logično, informacije koje svetski lideri objavljuju medijima, čine mizeran deo konkretnog sadržaja takvih sastanaka i odluka na njima donešenim.

Odluka o ruskoj intervencije donešena je, po svemu sudeći, mnogo ranije, a na sastancima sa ostalim svetskim liderima diskutovalo se o detaljima vojne saradnje među zemljama koje sprovode vazdušne napade u Siriji.

Kako javlja izraelska TV stanica „Kanal 2TV ”, Izrael će snabdevati Rusiju sa obaveštajnim podacima o lokacijama i preciznim pozicijama Islamske Države, kao i sirijske pro-zapadne opozicije, kako bi Moskvi olakšao vojne operacije i kako bi ruska avijacija mogla da napravi jasnu razliku između grupa koje su meta i onih koje nisu.

Ova saradnja nije ugovorena preko noći, već na sastanku dvojice predsednika u Moskvi, pre tri nedelje.

Izraelska TV mreža tvrdi da će, kao rezultat dogovora, visoka delegacija ruskih vojnih zvaničnika doputovati u Izrael u toku ove nedelje, da koordinira vojnu saradnju.

Delegaciju će predvoditi prvi zamenik načelnika Generalštaba general Nikolaj Bogdanovski, koji će se sastati sa izraelskim kolegom, general-majorom Iair Golanom, kao i visoki zvaničnici izraelske vojne obaveštajne službe, avijacije i Mosada.

Prema izveštajima medija, ugovorena saradnja će biti korisna po obe strane. Obaveštajni podaci će olakšati Rusima vojne operacije, dok Moskva nudi atraktivne protivusluge.

Izraelski mediji tvrde da su se Netanjahu i Putin složili oko više ključnih pitanja, uključujući i rusko obećanje da će se pobrinuti da oružje kojim snabdevaju sirijsku vladu ne završi u rukama Hezbolaha, kao i da će omogućiti izraelskoj avijaciji da slobodno obavlja svoje vojne zadatke u Siriji, čak i u oblastima gde je ruska vojska stacionirana na sirijskoj obali.

Viši oficiri ruske i izraelske avijacije će razgovarati o mehanizmu koordinacije izraelskih preleta sirijskog vazdušnog prostora, kako bi se izbegao sukob sa ruskim avionima u toku vazdušnih operacija.

Izrael je takođe zatražio od Rusije slobodu kretanja izraelskih podmornica u sirijskim vodama, kako bi nastavio da prikuplja obaveštajne podatke o Libanu i Siriji.

Radio Izrael je javio u nedelju da će Tel Aviv tesno sarađivati sa Rusima u pokušaju da smanji iranski uticaj u Siriji.

U međuvremenu, bivša izraelska ministarka spoljnih poslova, Cipi Livni, pozvala je na direktnu saradnju sa Iranom i Hezbolahom u cilju zaštite izraelskih interesa.

„Netanjahu mora da shvati da svet vidi Iran i Hezbolah kao legitimne partnere u borbi protiv Islamske Države”, izjavila je Livni, a prenosi izraelski list „Maariv”.

Ona je upozorila da će izraelski geostrateški položaj biti oslabljen ako izraelsko rukovodstvo ne shvati kako da utiče na promene u ravnoteži moći u Siriji.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.