Prevara – pogledajte na čije informacije o Siriji se oslanjaju svetski mediji

Prevara – pogledajte na čije informacije o Siriji se oslanjaju svetski mediji
Šef Sirijske Opservatorije za ljudska prava u svom stanu u Britaniji. Foto: Andrew Testa

Koliko ste puta naišli na vest da snage Bašar al-Asada bombarduju civile u sirijskim gradovima, a grupa Islamska Država nemilosrdno tamani hrišćane i Jazide koje zatekne u osvojenim gradovima?

Pogledajmo koga to CNN, BBC, Gardijan, Rojters i ostali citiraju kada nam prezentuju cifre o broju stradalih na terenu iz “prve ruke”.

Reč je o Ramiju Abdul Rahmanu, šefu “Sirijske Opservatorija za ljudska prava” koja budno prati stanje na terenu, u svim sirijskim oblastima.

U ovoj priči postoji samo jedan problem – gospodin Abdul Rahman ne živi u Siriji već u Britaniji.

Gospodinu Abdul Rahmanu možemo zahvaliti za vest o “raspeću” maloletnih dečaka od strane Islamske Države, jer navodno nisu postili za vreme meseca ramazana, potom za vest o kidnapovanju i regrutaciji preko 40o dece i sl…

Što se tiče Bašar al-Asada, sem što ga godspodin Abdul Rahman tereti za masovna stradanja civila, njegova “Sirijska Opservatorija za ljudska prava” je odgovorna i za vest o, navodnom, korišćenju “sarin” gasa od strane vladinih snaga protiv pro-zapadnih pobunjenika, 2013. godine.

Zaista, “Sirijsku Opservatoriju za ljudska prava” vodi samo jedan čovek, imigrant iz Sirije, koji je 2000. zatražio azil u Britaniji, i živi u dvosobnom stanu u gradu Koventriju.

Iako nije kročio na sirijsko tlo ni jednom od početka sukoba, Zapadni mejnstrim mediji se oslanjaju na njegove informacije kao verodostojne, a vojne snage međunarodne koalicije takve vesti koriste kao pretekst za masovna razaranja sirijskih gradova.

Novinar RT-a, Nimrod Kamer, pokušao je da locira Rami Abdul Rahmana, i napravi intervju sa njim. Pogledajte:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.