Los Anđeles uveo vanredno stanje zbog beskućništva

Foto: Flickr/Matthew Logelin

Gradonačelnik Los Anđelesa – Erik Garseti, i članovi Gradskog veća, proglasili su vanredno stanje zbog “beskućništva”, prošle nedelje, i predložili program pomoći od 100 miliona dolara za pokušaj saniranja tog problema.

Hoze Uisar, gradski odbornik i kopredsednik odbora za beskućništvo i siromaštvo, rekao je na konferenciji za novinare da “ta vrsta patnje, ta vrsta očaja, ne bi trebalo da bude prisutna u Los Anđelesu, ali ipak jeste. To je humanitarna kriza i moralna sramota.”

Beskućništvo u Los Anđelesu nije skorašnji problem, a procenjuje se da najmanje 50.000 živi i spava na ulici.

Međutim, problem beskućništva se preneo i na sam centar grada, kao i na gradske plaže i ostale turističke lokacije, pa mnogi smatraju da takva slika narušava imidž grada.

Aktivisti kažu da je 100 miliona dolara beznačajna suma za rešavanje tog pitanja u gradu gde su cene nekretnina veoma visoke.

Dodatne sumnje izaziva i to što nije specificirano gde i kako će novac biti utrošen.

Ogromnu većinu beskućnika čine Afroamerikanci, među kojima vlada i najveća nezaposlenost, a interesantno je da, u poslednje vreme, vlasnici krupnog kapitala u Americi biraju upravo Afroamerikance na političke funkcije, kako bi se stvorio dojam o “istim mogućnostima” za sve, i kako bi svoju politiku diktature kapitala sprovodili preko funkcija buržoaskog dela kolonizovanih manjina.

Najočigledniji primer imamo upravo u Beloj kući i predsedniku SAD.

Za one koji prihvate integraciju u sistem doseljeničkog kolonijalizma, Afroamerikanci su dugo koristili izraz “Uncle Tom” (čiča Toma), označavajući pripadnike crne rase koji su izdali borbu za interes sopstvenog naroda.

Osim “čiča Toma”, istorija afroameričkog stanovništva SAD-a nam daje i protivprimer–Partiju Crnih pantera.

U svom programu od deset tačaka tražili su rešenje problema koji i danas postoje, između ostalog i rešenje stambenog pitanja.

Za razliku od ostalih, Crni panteri nisu čekali državu, kojoj očito nije u interesu da obezbedi dostojanstvene uslove života već su sami rešavali probleme crnačke zajednice, time se pretvorivši u najvećeg državnog neprijatelja američkog establišmenta.

https://www.youtube.com/watch?v=5GlB-ul_0fo

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.