Kuba ne učestvuje u intervenciji u Siriji

Prema rečima Migela Fernandeza, dopisnika lista Prensa Latina iz Sirije, radi se o medijskoj manipulaciji koja pokušava da iskoristi sukob u Siriji za napad na Kubu iz Majamija.

Fernandez je, saznajući za vest, pozvao ambasadu Kube i na pitanje o verodostojnosti ove informacije, otpravnik poslova se zasmejao. Štaviše, novinar tvrdi da nije ni malo logično da bilo koja zemlja šalje glavnokomandujućeg vojske na front sa malom grupom vojnika, pogotovo uzimajući u obzir da general Leopodo Sinatra Frias ima 75 godina.

Pri tome dodaje da je rat u Siriji asimetričan, tj. da se ne radi o konvencionalnom ratovanju. Sa tim u vidu, uspeh ne zavisi od tenkova već o elektronskim elementima i avijaciji. Kao što se može videti, sve to sprovodi Rusija.

Istovremeno, stav Kube je oduvek bio i do sada se nije promenio, a smatra da sirijski problem treba da se reši među Sirijcima, a ne sa stranom intervencijom.

Treba imati u vidu da je vest potekla od izvesnog Centra za kubansko-američke studije Univerziteta u Majamiju. Isti centar je objavljivao vesti o smrti Fidela Kastra više od 6 puta od 2006. godine, pri čemu su njihovi „stručnjaci” opisivali njegov leš. Otkako su SAD i Kuba ponovo uspostavile diplomatske odnose, ovaj Centar radi na njihovom otežavanju i sprečavanju.

Po svemu sudeći, Centar je saznao za ovu vest od izvesnog arapskog zvaničnika, bez pomena nacionalnosti iako se nagoveštava da je u pitanju Sirijac. Fernandez naglašava da iz iskustva zna da sirijske bezbednosne službe ne daju pristup bilo čime u vezi sa njihovim vojnim operacijama bilo kojem strancu. Ispada da ovaj neimenovani super-agent koji se slučajno zatekao na aerodromu da prenese informacije Univerzitetu iz Majamija umesto CIA-ji, Mosadu ili MI6.

Najbitnije od svega je da Sirija nikada nije krila svoju vojnu saradnju sa strancima i otvoreno govorio o prisustvu Hezbolaha i iranskih vojnih savetnika, a o tome je izvestio i UN.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.