Turska: Novo ubistvo revolucionara nakon islamističkog napada na Ankaru

DILEK-DOGAN-YURUYUSDERGISITurska država ponavlja scenario od jula ove godine kada je kao izgovor za napad na revolucionare iskoristila islamistički masakr u Suruču. Atentat na levičarske aktiviste u Suruču je Turskoj poslužio kao odličan povod za pokretanje „antiterorističke”  operacije tokom koje je ubijena Gunaj Ozarslan, članica Narodnog fronta.

U operaciji protiv marksističke organizacije DHKP-C, u ranim jutarnjim časovima je izvršena racija na kvart Kučuk Armutlu u Istanbulu prilikom kojeg je 24-godišnja Dilak Doan, takođe militantkinja Narodnog fronta, u svom stanu ustreljena u grudi. Nakon napada je prevežena u bolnicu gde se doktori bore da joj spasu život. Trenutno se nalazi na intenzivnoj nezi i život joj je u opasnosti. tokom protekle noći srce joj je stalo, ali su doktori uspeli da je reanimiraju.

Prema izjavi doktora, radi se o krvarenju koje ne mogu da zaustave hirurškom intervencijom, već moraju da čekaju i da prate stanje.

Policijske snage i oklopna vozila su se koncentrisali ispred bolnice tokom perioda u kojem joj je stalo srce. Sumnja se da se radi o pokušaju sprečavanja sahrane, kao što je to do sada bio slučaj.

Prema svedočenju njenog oca, familija je sela ispred kuće kada je videla da policija ulazi u kvart i sarađivali kada je policija zatražila da izvrši pretres, a kada su maskirani pripadnici antiterorističke jedinice pokušali da uđu u sobu njihove ćerke, Dilek im je rekla da ne ulaze bez kaljača. „Kada je policija krenula da me gura, Dilek i njen brat Emrah su se umešali. Tada je 50-godišnji policajac ispalio metak i pogodio Dilek u grudi”, rekao je otac.

Režimska stampa navodi da je policija upucala teroristkinju osumnjičenu da je bombaš samoubica, a da je upucana u razmeni vatre.

Podsetimo, Kučuk Armutlu je siromašni kvart u kojem Narodni front, organizacija simpatizera DHKP-Ca, sprovodi mnogobrojne inicijative u korist stanovništva poput borbe protiv zavisnosti od droga, narodne bašte koje obezbeđuju jeftinu i kvalitetnu hranu za narod, a naročito protiv gentrifikacije, tj. raseljavanja stanovnika radi izgranje luksuznih stanova za imućne.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.