Venecuela: Vojska se zaklinje na apsolutnu vernost Nikolasu Maduru

fanb.jpg_1718483346Oružane snage Venecuele zaklele su se na podršku vladi i Ustavu zbog pretnji desničarske skupštine da će svrgnuti predsednika Nikolasa Madura.

„Ustavni predsednik Bolivarske Republike Venecuele, komandant snaga Bolivarske nacionalne armije, Nikolas Maduro je najviši autoritet države izabran narodnim glasanjem”, rekao je ministar odbrane Vladimir Padrino Lopes. „On danas pravilno predvodi sprovođenje viših interesa zemlje, te mu mi ponovo izjavljujemo apsolutnu vernost i bezuslovnu podršku”, dodao je on.

Potez novog predsednika Narodne skupštine Enrija Ramosa Aljupa da ukloni slike Uga Čaveza i Simona Bolivara, predstavnik vojske je osudio kao „vulgarnost”.

Izjava vojske je došla nakon izjave Pedra Karenja, zakonodavca socijalističkog jedinstva, u kojoj je upozorio da opozicija ignoriše javne institucije sa ciljem pokretanja državnog udara. U odgovoru na odluku Ramosa Aljupa da potceni odluku Vrhovnog suda da ukine izborne rezultate za četvoricu članova Narodne skupštine, Karenjo je rekao da „reakcionarna desnica, poput potrčka, izvršava odluke imperijalističkih finansijera i zaseda u Skupštini zarad pokretanja državnog udara”. „Uoči ovog bezakonja i ovog neprirodnog ponašanja, javna vlast koja je odraz javne volje, moraće da poradi na očuvanju mira, zakonskog uređenja i unutrašnjeg reda”, dodao je.

Od preuzimanja većine u skupštini Venecuele, desničarska opozicija je zauzela stav o otvaranju sukoba. Prvog dana zasedanja, vladajuća koalicija je saopštila da joj je cilj da ukloni Nikolasa Madura.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Venezuelan-Military-Vows-Absolute-Loyalty-to-Nicolas-Maduro--20160107-0042.htm

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.