Iran će za tursko i arapsko tržište za izvoz zameniti ruskim

13930909000646_PhotoI

„Rusija će, kao potrošač i most između Irana i evropskih zemalja, zameniti Tursku i arapske zemlje za izvoz naših prehrambenih proizvoda”, izjavio je Alireza Moravatpur, predsedavajući Udruženja prehrambene industrije Irana, za FNA u sredu.

On je ponovio da će arapskim trgovačkim kompanijama ovaj potez naneti velike gubitke i dodao: „Veliko rusko tržište će otvoriti svoja vrata iranskim proizvođačima i trgovcima”. Ovaj zvaničnik je istakao da su arapske zemlje do sada bile posrednik za izvoz iranskih prehrambenih proizvoda, pa će ih Iran sada zameniti. „Uzimajući u obzir razvoje u regionu, Rusija će biti most za izvoz iranskih prehrambenih proizvoda i u tome će zameniti arapske zemlje”.

Hedajat Askari, izvršni direktor Iranskog trgovinskog udruženja, sredinom decembra je najavio mogućnost zamene turskog voća, mesa i ribe, iranskim proizvodima na ruskom tržištu. Askari je rekao da je delegacija Irana već postigla preliminarni dogovor sa moskovskom veleprodajnom kompanijom u vezi sa dopremom iranskog voća i povrća u ruski glavni grad.

„Imamo 60,000 tona jabuka, kivija, krastavaca i drugih proizvoda, kao i 10 miliona konzervi voćnog sirupa koji su spremni za isporuku Rusiji čim budemo dobili odobrenje od naših ruskih partnera”, rekao je Askari. On je rekao da je njegova organizacija spremna da zadovolji potrebe ruskih potrošača za ribom, jajima i mesom.

Iran je udvostručio napore da plasira svoje proizvode na rusko tržište otkako su odnosi između Moskve i Ankare zahladneli, što je dovelo do uvođenja sankcija na uvoz turskih prehrambenih proizvoda.

Visoki zvaničnici Irana i Rusije su 23. novembra potpisali 7 momoranduma o razumevanju  i saradnji, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Irana Hasan Rohani i predsednik Rusije Vladimir Putin. U proteklih nekoliko godina, Iran i Rusija su ostvarile saradnju na različitim poljima, naročito u sferama politike i ekonomije. Obim obostrane trgovine je u prva tri meseca 2015 godine skočio 10% u poređenju sa istim periodom 2014.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13941016000985

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.