UN: Savet bezbednosti razmatra uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji

Captura de pantalla 2016-01-06 a la(s) 17.33.36

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je najavio mogućnost uvođenja novih sankcija Severnoj Koreji u vidu mere zaustavljanja razvoja nuklarnog programa. Na hitnom sastanku održanom juče, Savet bezbednosti je osudio detonaciju hidrogenske bombe ocenivši da se radi o „jasnoj pretnji za međunarodni mir i bezbednost”. Generalni sekretar UN-a, Ban Ki Mun, rekao je da se radi o „destabilizaciji regionalne bezbednosti”.

Međutim, 15 zemalja članica Saveta bezbednosti nisu uspele da postignu dogovor o konkretnim merama, pa se rezultat sastanka svodi samo na pretnje. Predsedavajući ovog tela, ambasador Urugvaja pri UN-u, Elbio Roseli, podsetio je na prethodni stav o uvođenju dodatnih mera bude li Pjongjang prekršio rezolucije UN-a o testiranju atomskog oružja. „U skladu sa ovim obavezama i ozbiljnošću njenog kršenja, članovi Saveta bezbenosti će odmah otpočeti sa radom na ovim merama u novoj rezoluciji”, rekao je on i dodao da te mere mogu obuhvatiti proširenje sankcija na članove režima DNRK-a.

Međunarodni sporazum o zabrani testiranja nuklearnog oružja nije potpisala Severna Koreja uz Indiju i Pakistan, a SAD, Iran, Izrael, Egipat i Kina, iako su ga potpisale, nisu ga ratifikovale.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.theguardian.com/world/2016/jan/06/sanctions-considered-after-condemnation-of-north-korea-nuclear-test?CMP=share_btn_fb

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.